Slakken bestrijden doe je zo! Kweken

Slakken bestrijden doe je zo!

Door Mark Kusters 16 September 2020 | 14:00


Niets zo vervelend als slakken die je met zorg gekweekte plantjes aanvreten. Niet alleen slakken met huisjes, maar ook naaktslakken zijn de boosdoeners. Vooral naaktslakken laten zich veel in je tuin zien. Het is een ware plaag. Daarom is het goed om te weten hoe ze te bestrijden.  

De plek waar je woont, de plek waar je bakken staan en de weersomstandigheden hebben veel invloed op het aantal slakken dat je in je moestuin tegenkomt. Als het warm en vochtig weer is, heb je meer last van slakken dan wanneer het lange tijd droog is. Diertjes als egels, vogels en muisjes hebben het moeilijk in de natuur. Omdat zij de slakken minder opeten, blijven er meer slakken leven. Er zijn dus veel meer slakken die zich voortplanten. Leuk voor de slakken, minder leuk voor jou en je moestuin.   

Haal slakkeneitjes meteen weg! 

Slakken leggen zo’n 400 eitjes per keer. Wanneer je deze ziet: verwijder deze dan zo snel mogelijk uit je moestuin! Op deze manier ben je er vroeg bij en zal je de rest van het jaar minder overlast hebben. 

 

Het is slim om barrières te bouwen, zodat slakken minder makkelijk je moestuin in kunnen glijden. Een scherpe ondergrond kan slakken goed weghouden. Denk bijvoorbeeld aan grind, zand, fijngemalen schelpjes, eierschalen, zaagsel of koffiedik. Deze vorm van slakkenbestrijding vraagt wel om goed onderhoud. Als het regent, kan de scherpe ondergrond wegspoelen. Let hier goed op. 

Tip: slakken hebben een hekel aan de geur van munt, venkel, geraniums, knoflook, tijm, goudsbloemen en vingerhoedskruid. Om je moestuin voor slakken minder aantrekkelijk te maken is het slim wat van deze plantjes in je moestuin te zaaien.   

Slakkenschrikdraad  

Jelle van Makkelijke Moestuin woont in een waar slakkenparadijs. Daarom weet hij dat bovenstaande tips niet voldoende werken als je écht last van slakken hebt. Na veel experimenteren met slakkenbestrijding heeft hij het slakkenschrikdraad uitgevonden. Dit is dé oplossing tegen slakken in je Makkelijke Moestuinbak. 

Video: slakkenschrikdraad 

Ontdek hoe het slakkenschrikdraad werkt, in deze video van Makkelijke Moestuin. 


Tags:


Meer nieuws