Welk glas kies je voor je tuinkas? Tuinkas

Welk glas kies je voor je tuinkas?

Door Nicole Hendriks 28 November 2021 | 08:00


Er zijn drie soorten beglazing voor tuinkassen: tuindersglas, veiligheidsglas en polycarbonaat. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Hoe kies je de beste beglazing voor jouw kas? In dit artikel licht ik de verschillen toe. 

Optie 1: tuindersglas
Dit materiaal is relatief goedkoop. Het lijkt op enkel glas in woningen. Maar dan mag tuindersglas luchtbellen en strepen bevatten, en de dikte is niet overal gelijk. Dit heeft trouwens geen invloed op de kwaliteit. Een voordeel van tuindersglas: het laat veel licht door. Ook is het goed bestand tegen weersinvloeden en schoonmaakmiddelen.

Plaats je jouw kas in je achtertuin of bosrijke omgeving? Kies dan liever een andere soort beglazing. Tuindersglas breekt in scherven, iets wat je écht niet wilt op een plek waar bijvoorbeeld ook kinderen spelen. En als er een tak op valt, heb je snel schade. ’t Vijfde Seizoen raadt het gebruik van dit soort glas dan ook sterk af.

Optie 2: veiligheidsglas 
Dit is de populairste beglazing voor kassen. Gehard veiligheidsglas maken ze door glas thermisch te behandelen. Daardoor breekt het uiteen in duizenden stukjes, die niet zo scherp zijn. Het glas heeft een gelijkmatige dikte en geen onzuiverheden, zoals bellen of strepen. De meeste merken gebruiken veiligheidsglas van 4 mm. Het Belgische merk Janssens AluSystems past een dikte van 4 mm toe.

Bijna zes keer zo sterk 
Veiligheidsglas heeft net als tuinderglas een goede lichtdoorlaatbaarheid, ongeveer 90%. Daarnaast is dit soort glas bijna zes keer zo sterk als tuindersglas. Dat is beter in een tuin met bomen en/of waar kinderen komen. Het glas is goed te onderhouden en schoon te maken.

Optie 3: polycarbonaat
Ook dit materiaal valt onder ‘beglazing’, maar feitelijk is het kunststof. Het is sterk, lichtgewicht en isolerend. Bovendien kan het eigenlijk niet breken. Polycarbonaat platen zijn dubbelwandig. Tussen de platen zitten kanalen. Hierdoor is de beglazing niet doorzichtig en minder lichtdoorlatend dan glas, tot 83%.

Polycarbonaat heeft een uitstekende isolatiewaarde. Hiermee verleng je jouw kweekseizoen. Door de mindere lichtdoorlaatbaarheid hebben je gewassen bijna geen kans om te verbranden. Jammer is wel dat je van buitenaf niet ziet hoe het met je gewassen gaat. En polycarbonaat is gevoelig voor weersinvloeden en kan na verloop van jaren wat verkleuren.

Welke beglazing kies jij?
Wil je van buitenaf je gewassen kunnen zien? Kies dan voor veiligheidsglas. Vindt je isolatie belangrijker? Dan is polycarbonaat de beste keuze. Tot slot: ‘kunststof beglazing’ klinkt misschien goedkoop, maar is zelfs duurder dan veiligheidsglas!

Dus maak een bewuste afweging voor jouw ideale beglazing. Bovenstaande informatie helpt jou om een keuze te maken. Op tuinkasgemak.nl vind je een mooie selectie aan kassen, waarbij je kunt kiezen voor de soort beglazing. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op.


Tags:


Meer nieuws