Draag zorg voor de bijen met jouw moestuin Buitenleven

Draag zorg voor de bijen met jouw moestuin

Door Mark Kusters 12 September 2020 | 11:55


Bijen, hommels en andere insecten hebben het moeilijk. Door een Makkelijke Moestuin aan te leggen zonder bestrijdingsmiddelen help je deze dieren een handje. En red je een stukje natuur. Je kunt ook lekker veel planten in je moestuin planten waar bijen, hommels en vlinders van houden. Zo creëer je met één bak al een veilig thuis voor deze belangrijke insecten.  

Het belang van de bij  

Het is prachtig hoe de natuur werkt. De samenwerking tussen planten en dieren. Deze zorgt er namelijk voor dat de natuur draaiende blijft. Wij hebben bijen nodig, zij hebben ons nodig. De bij doet aan bestuiving, waardoor kunnen planten bevrucht worden en zich - letterlijk en figuurlijk - voortplanten. Ongeveer 80 procent van al het groente en fruit dat wij eten is mede mogelijk gemaakt door de bij. Zorg je goed voor de bij, dan zorg je uiteindelijk goed voor jezelf.  

Dingen die je niét moet doen  

Om te voorkomen dat de bij uitsterft is het van belang dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt in je moestuin. Er zijn veel middelen op de markt die insecten buiten je tuin zouden houden. Deze zijn voor het dier én voor jezelf niet goed. Daarnaast is ook het gebruik van bewerkte zaden af te raden. Natuur is natuur, insecten zijn er niet voor niets. 
 

Dingen die je wél moet doen  

Door een Makkelijke Moestuin aan te leggen zonder bestrijdingsmiddelen ben je al goed bezig. Je kunt daarnaast ook lekker veel planten in je moestuin zetten waar bijen, hommels en vlinders van houden. Zoals wilde tijm, salie en damastbloem. Bijen houden ook van bloeiende bieslook. Door simpelweg een van deze plantjes in je moestuin te planten help jij de natuur. 

Tip: heb je een bosje tulpen op tafel staan dat bijna uitgebloeid is? Leg het bosje dan buiten. Je doet de insecten hiermee een groot plezier.  
 


Tags:


Meer nieuws