Alles over voorzaaien Kweken

Alles over voorzaaien

Door Mark Kusters 09 September 2020 | 10:20


Voor sommige planten is het nodig om voor te zaaien. Dit omdat deze planten er langer over doen om te groeien. Het seizoen is dan net te kort. Daarom raden wij aan een kas te kopen. Hiermee verleng je het kweekseizoen. Binnen op de vensterbank voorzaaien is dan niet meer nodig. Mocht je geen kas tot je beschikking hebben, dan geven we je graag even een lesje voorzaaien.  

Waarom voorzaaien? 

Sommige planten hebben een traag groeiproces. Als je deze pas zaait wanneer het seizoen daar is, hebben ze nooit genoeg tijd om te groeien. Binnen, voor een raam bij de vensterbank, kan je vast beginnen met kweken. Je verlengt dus het seizoen, net als in een kas. Wanneer het kweekseizoen start kun je het plantje buiten in je moestuinbak zetten.  

Meer werk

Let wel op: als je gaat voorzaaien heb je meer werk aan de plant dan normaal gesproken. Normaal zaai je direct in je moestuinbak. Een plant hoeft dan niet verpot te worden. Daar waar je het zaadje plant, oogst je uiteindelijk ook. Makkelijker dan dat kunnen we het niet maken.  

Maar hoe dan?

Het voorzaaien doe je dus binnen. Zorg dat je de bakjes met voorgezaaide plantjes voldoende licht, voeding en warmte geeft. Zo kunnen ze goed groeien. Alleen dan heeft het extra werk nut. Laat de plantjes net zo lang groeien tot ze groot en sterk genoeg zijn om buiten te kunnen groeien en bloeien.  

De volgende stap 

Als je plantjes klaar zijn om naar buiten te gaan is het van belang dat je eerst gaat afharden. Afharden? Wat is dat dan? Zo heet het proces waarbij je plantjes laat wennen aan de temperaturen van buiten. Je zet je plantjes elke dag eventjes buiten. Dit verleng je elke dag met een beetje. Lang genoeg tot ze er klaar voor zijn. Na ongeveer vijf dagen kan je ze in jouw moestuinbak zetten. Ze zijn klaar om naar buiten te gaan.  


Let op: bij het verplanten van jouw planten beschadig je eigenlijk altijd de worteltjes. Dit is niet te voorkomen. Gun je plantjes daarom wat tijd om te herstellen. Meestal gaan ze na een week écht goed groeien.  

Video: tomaten voorzaaien 

Tomaten voorzaaien op vermiculiet? Zo doe je het, stap voor stap. Bekijk hoe, in deze video Makkelijke Moestuin


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon