‘Wijzijnjelle’ creëert herinneringen met een Janssens-tuinkas Buitenleven

‘Wijzijnjelle’ creëert herinneringen met een Janssens-tuinkas

Door Michel Groenveld 19 July 2022 | 14:51


Jelle (21) maakt een bijzondere jeugd door, temidden van graan en meel, in een molenaarsgezin. Nadat hij de opleiding ‘ondernemend horeca-vakman’ heeft afgerond, start hij voor zichzelf, als ‘Wijzijnjelle’. Zijn missie: herinneringen creëren, samen met zijn team. Een prachtige nieuwe Janssens-tuinkas is hiervoor de ultieme aanwinst. In de kas kweekt hij verse groenten en kruiden en verrast hij zijn gasten. “Mooi als een tomaat rood wordt.” 

Kees en Petra, de ouders van de goedlachse Jelle, exploiteren de historische Emma molen (1886) in Nieuwkuijk. Behalve het malen van oergranen, zoals spelt, runnen ze jarenlang een belendende horecagelegenheid met een enorm buitenterras. Hier strijken fietsers graag neer, die een van de vele routes door het Brabantse land afleggen. Ook startten de ouders van Jelle een biologische bakkerij met werkgelegenheid voor mensen met een beperking. Hier wordt het meel uit de molen verwerkt en verkocht. Inmiddels is de horecagelegenheid overgenomen door neef Lars en zijn compagnon Joost. Een kennis van de familie, Jordy, bestiert tegenwoordig de bakkerij.

Jelle voor zijn Janssens-tuinkas

De ander centraal 
Gastvrijheid en hard werken is Jelle met de paplepel ingegoten. Vandaar dat hij kiest voor de mbo-opleiding ‘ondernemend horeca-vakman’. Als in 2020 zo’n beetje alles stilligt vanwege corona, besluit Jelle zelf de boer op te gaan. Hij organiseert bier- en wijnproeverijen bij mensen thuis. Met succes, want al snel wordt hij door bedrijven en particulieren gevraagd om voor hen bijeenkomsten en evenementen te organiseren. Jelle pakt dit op zijn eigen manier aan: “Ik wil herinneringen maken. Niet mijn mogelijkheden, maar de ideeën, dromen en wensen van de ander staan centraal. Daaromheen bedenken we elke keer opnieuw een verrassend concept, mijn team en ik. Samen zijn wij ‘Wijzijnjelle’.”

“We bedenken elke keer opnieuw een verrassend concept” 

Verse ingrediënten
Wijzijnjelle wil een echte eetbeleving bieden en hecht aan pure en verse ingrediënten. Die worden vaak van het landje achter de molen gehaald. Op dit landje verbouwde Jelles vader graan voor de molen, maar tegenwoordig werken hier mensen met een beperking. Zij houden er dieren en kweken groenten in kleine moestuintjes.

Vers gekweekte tomaten

Het hele jaar door 
“In het voorjaar en in de zomer gaat het kweken natuurlijk prima”, vertelt Jelle. “Maar we willen het hele jaar door verse ingrediënten gebruiken.” Zo ontstond het idee om een tuinkas aan te schaffen. Op internet vindt Jelle ’t Vijfde Seizoen. Hij maakt een afspraak.

Hangende bladeren: te weinig luchtvochtigheid

Tuinkas-gevoel
“Wat me opviel is dat Mark relaxed was en veel interesse toonde in wat we doen. We hebben eerst wel een uur gepraat over zijn en mijn activiteiten en ideeën. Ik werd niet gepusht om iets te kopen, dat vond ik heel prettig. Het is leuk dat je in de showroom van Mark met elkaar in een tuinkas zit. Je krijgt dan echt het ‘tuinkas-gevoel’. Eigenlijk heb ik met Wijzijnjelle eerder een bedrijfsbusje nodig dan een tuinkas, maar ik besloot mijn gevoel te volgen en een tuinkas te kopen.”

“Ik werd niet gepusht om iets te kopen”

Kwaliteit
Na advies van Mark kiest Jelle voor een tuinkas van Janssens Alusystems. “Dit is gewoon de top qua kwaliteit en ik wilde het in één keer goed doen. Ik heb er meteen dakramen en een lamellenraam bij genomen, dan kun je veel meer doen met een kas. Twee dakramen zetten zichzelf uit bij warm weer, via een oliedruksysteem. Het andere dakraam gaat open en dicht met een spindel. En de lamellen zet je gewoon met de hand open en dicht. Ik heb ook een Victoriaanse dakrand op de kas laten zeten, dat maakt het echt helemaal af.”

Kruiden kweken

Leren
Op dit moment gebruikt Jelle de tuinkas om te kweken. “Ik leer nog elke dag bij”, vertelt hij. “Soms voel ik me een stagiair in mijn eigen kas. Nu is de luchtvochtigheid te laag, dat zie je aan de hangende bladeren, dus straks ga ik bijsproeien. Laatst had ik aardbeien gekweekt, maar die nemen relatief veel ruimte in. Dan benut je een hele bak en dan heb je maar een handjevol aardbeien. Tomaten gaan veel beter want die groeien naar boven, net als komkommers. Mooi als een tomaat rood wordt, daar doe je het voor.”

Sappige komkommers

Bijzondere plek
Later wil Jelle de kas misschien ook benutten als tuinkamer en er gasten ontvangen. “Dan ben je op een bijzondere plek. Je bent buiten maar ook binnen. Zoiets verbindt mensen en maakt herinneringen. Precies wat we willen met Wijzijnjelle”.«

Meer informatie over Jelle en zijn activiteiten vindt u op wijzijnjelle.nl

De Emma molen


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon