Met regelmatig onderhoud voorkom je reparaties en beleef je meer plezier aan je tuinkas Kassen

Met regelmatig onderhoud voorkom je reparaties en beleef je meer plezier aan je tuinkas

Door Mark Kusters 21 December 2022 | 12:02


Kies je voor een tuinkas, dan brengt dit enig onderhoud met zich mee. Hiermee voorkom je reparaties en zorg je ervoor dat je plantjes goed blijven groeien. Als je alles regelmatig bijhoudt dan kost het je niet veel tijd en blijft jouw tuinkas in topconditie. Ik geef je een aantal tips waarmee het onderhoud makkelijker en overzichtelijker wordt.

Kies allereerst voor een hygiënische tuinkas. Zo voorkom je schimmelvorming en ziektes, met als risico dat je oogst wordt verpest. Je bevordert de hygiëne door je tuinkas telkens netjes achter te laten en alles een eigen plek te geven. Zodat niks in de kas rondslingert.

Ventileren voor de juiste temperatuur
Temperatuur doet heel veel met een kas en de plantjes. Dankzij de juiste ventilatie kun je ervoor zorgen dat je kas de juiste temperatuur of vochtigheid heeft. Hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt het zelf regelen door bijvoorbeeld de dakramen te openen wanneer je merkt dat dit nodig is.

Voor de momenten dat er wél gelucht moet worden maar je bent niet thuis is er een automatische raam-opener. Deze opent zelf het raam als de temperatuur in de kas daarom vraagt. Het mechanisme werkt op basis van temperatuur, er is dus ook geen elektriciteit voor nodig. Zo heb je hier helemaal geen omkijken meer naar.

Luchten tegen schimmels en ziektes
Naast ventileren, is het soms nodig om te luchten. Dit zorgt ervoor dat schimmels en ziektes geen vat krijgen op je plantjes. De juiste verluchting verschilt heel erg per seizoen. Zo laat je in de winter de ramen vooral dicht. Zo houd je de lucht en de grond in je kas vochtiger.

In de zomer kun je beter niet via de deur beluchten. De luchtvochtigheid kan hierdoor namelijk snel zakken én de verdamping kan ook te snel gaan door de snelle luchtstroom. Hierdoor loop je het risico dat je plantjes verwelken. De planten in de kas verdampen dan meer water dan ze kunnen aanvoeren vanuit hun wortels.

In de herfst, winter en in het voorjaar moet de vochtigheid zo laag mogelijk blijven. Voor groenten die je in je tuinkas kweekt geldt: hoe droger de lucht, hoe beter. Schimmelziektes grijpen namelijk snel om zich heen zodra het koud en vochtig is. Dat wil je niet hebben!

Schoonmaken
Om goed te kunnen groeien, hebben je plantjes natuurlijk voldoende licht nodig. Dat krijgen ze uiteraard doordat de zon door de glazen wanden schijnt. Het is vooral belangrijk dat je zorgt voor schone ramen. Zo krijg je een evenwichtig verspreide lichtinval. En het ziet er bovendien mooier uit.

Let wel op: als je de ramen lapt, zorg er dan voor dat er geen sop in je kweekbakken loopt. Omdat dit bijna niet te voorkomen is gebruik je het liefst alleen water om de ramen schoon te maken.

Nog meer tips
Bij al het onderhoud geldt: doe telkens een klein beetje, dan valt het alles bij elkaar heel erg mee. Om je verder op weg te helpen, deel ik nog wat tips met je:

  • Haal de dakgoot geregeld leeg, verwijder blaadjes en ander vuil.
  • Check regelmatig of er geen zand of vuil in de ruimte rondom de wielen van de schuifdeuren zit.
  • Houd bij harde wind of storm de deuren en dakramen altijd gesloten.
  • Houd in de winter het dak in de gaten. Het is belangrijk dat het dak  zoveel mogelijk ijs- en sneeuwvrij blijft  i.v.m. het gewicht en de lichtdoorlaatbaarheid.

Nog meer tips?
Ik deel graag nog meer tips met je, neem gerust contact met me op als je vragen hebt. Ik help je graag op weg. En als je al wat meer ervaring hebt met je tuinkas, dan zorgen we er samen voor dat je er nóg meer uit haalt. Vertel me jouw wensen en dan voorzie ik je graag van advies. Inspiratie nodig? Kom dan eens langs in onze showroom.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon