Hoe overleven jouw aardbeiplanten de winter? Kweken

Hoe overleven jouw aardbeiplanten de winter?

Door Mark Kusters 24 September 2020 | 19:55


Jouw aardbeiplanten kunnen in principe goed tegen kou. Wil je in het voorjaar weer aardbeien kweken? Dan is het toch belangrijk om je planten ook ’s winters goed te verzorgen.

Wanneer het in de wintermaanden lang en stevig vriest, kan de plant daar veel last van hebben. Vooral de vroege nachtvorst kan de vorstgevoelige plantjes om zeep helpen. Dek de planten daarom in de winter af.

De makkelijke moestuinmuts

Voor het afdekken is een heel gemakkelijke oplossing: de moestuinmuts. Dit is een vliesdoek met elastiek, dat werkt als een soort isolatiedekentje tegen extreme temperaturen. 

Met de muts bescherm je jouw planten dus tegen de kou, maar ’s zomers ook tegen de hitte. Er is een moestuinmuts voor een bak van 60 bij 120 cm en een muts voor een bak van 120 bij 120 cm. Onder de muts groeien de plantjes door, tot zo’n 40 cm hoog. Tegen de tijd dat de plantjes nog hoger groeien, is de muts hoogstwaarschijnlijk niet meer nodig.

 

Maak je moestuin winterklaar

Voordat je de muts gebruikt, is het belangrijk dat je de moestuin winterklaar maakt. Maak de moestuinbak bijvoorbeeld in oktober al schoon. Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen. Tot slot verdeel je flink wat compost tussen de overgebleven plantjes. Het raster plaats je terug en de mooie plantjes kunnen later in de open vlakken verdeeld worden. 

Tip: wil je de overlevingskans nóg groter maken? Plaats dan knoflooktenen tussen de plantjes. 

De muts is makkelijk in gebruik. Trek ‘m goed over je bak heen zodat er lichte spanning op het elastiek komt te staan. Zorg ervoor dat alle plantjes goed onder de muts zitten.


Tags:


Meer nieuws