Courgette planten in jouw moestuin Kweken

Courgette planten in jouw moestuin

Door Mark Kusters 24 September 2020 | 19:00


Courgettes zijn hartstikke leuk om in de moestuin te hebben. Ook zijn ze behoorlijk makkelijk te kweken. Je kan de meeste tot in oktober oogsten én ze zien er ook nog eens mooi uit in je tuin.  

Er wordt weleens beweerd dat een courgetteplant niet in je Makkelijke Moestuin past. De plant zou, net als bijvoorbeeld grote pompoenen, te veel ruimte innemen. Daar zit een kern van waarheid in. Maar wij gebruiken alleen de klimmende courgettesoorten. Als je deze tegen je klimrek plant, kunnen ze daartegenop klimmen. Zorg dat je wel minstens 2 vakken in je moestuinbak vrij hebt voor de courgette.

Op de foto zie je dat mijn courgettes achterin de bak lekker groeien. Om de plant te ondersteunen heb ik een klimrek neergezet. 

Warmte

Courgette houdt niet van kou. Het is een echte zomergroente. Daarom is het van belang in het voorjaar te zaaien. Natuurlijk kan je met een kas ook later in het seizoen courgettes kweken. Als je van groentes als courgettes en tomaten houdt, kan je bijna niet anders dan een kas(je) aan te schaffen. Verleng het seizoen en bespaar jezelf het voorzaaien.  
 
Courgetteplanten hebben veel voeding nodig. Geef daarom al bij het planten een schepje extra voeding. Met een harkje verdeel je de voeding over het bovenste laagje.

Makkelijke Moestuin Mix

Zorg dat je de Makkelijke Moestuin Mix goed vochtig houdt. Dit is voor al je planten natuurlijk van belang. Gelukkig zorgt het vermiculiet in de mix voor een goede bevochtiging. Toch is het belangrijk dat je de courgettes goed in de gaten houdt. Wanneer ze gaan klimmen, help ze dan een handje. Leid ze langs je klimrek.   

Lekkere verse groentes uit mijn eigen moestuin. De perfecte basis voor bijvoorbeeld een heerlijke pastasaus. 

Eetbare bloemen 

De courgetteplant bloeit meestal vrij snel. Aan de plant groeien mooie gele, eetbare bloemen. Deze zijn lekker door een salade of om te frituren. Een lekker snackje.  

Een courgetteplant heeft mannetjes- en vrouwtjesbloemen. De mannetjes kan je herkennen aan de steel. De vrouwtjes herken je aan de verdikking bij de vrucht. Let wel op: de mannetjesbloemen moeten de vrouwtjesbloemen bevruchten. Haal deze dus niet zomaar weg. 

Op de foto zie je de bloem van de courgetteplant. 

Courgettes die van de plant afvallen  

Soms stoot je plant de vruchten af. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met het klimaat. Zoals we eerder al even benoemden is de courgette een echte zomerplant. Wanneer het buiten koud en nat is, groeit de plant niet goed. Vruchten kunnen dan dus van de plant afvallen.  

En er zijn meer oorzaken. Het kan zijn dat er geen stuifmeel van de mannelijke bloem op de stamper van de vrouwelijke bloem terechtkomt. De vrouwelijke bloem is dan niet bevrucht. Vruchten kunnen dan van de plant afvallen.  

Het bevruchten van een vrouwelijke bloem met stuifmeel gaat normaal gesproken via hommels en bijen. Deze hebben het helaas moeilijk in de natuur. Er vindt minder kruisbestuiving plaats. Lees ons artikel als je hier meer over wilt weten. 

Tip: je kan de bloemen zelf bevruchten. Dit doe je door het stuifmeel van de mannelijke bloem op de vrouwelijke bloem te wrijven.  

 

Video: courgettes oogsten 

Rijpe courgettes, voor een smaakvol vers soepje of als pastagerecht. Maar eerst… oogsten! Bekijk de video van Makkelijke Moestuin. 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon