Moestuingrond: zelf compost maken Kweken

Moestuingrond: zelf compost maken

Door Mark Kusters 17 September 2020 | 14:05


Als je compost in jouw moestuin gebruikt, kan je dit het beste zelf maken. Zo weet je zeker dat er geen zooi inzit. Als je compost koopt, kunnen er namelijk afvalresten inzitten. Dit is schadelijk voor jouw plantjes. Zowel in je moestuin als in je keuken heb je altijd groenafval. Dit kan je in de gft-bak gooien. Maar je kan er óók compost van maken. Wij leggen je uit hoe je dit doet.  

Waar gebruik je compost voor? 

Je kan compost gebruiken voor je bloemenborders en voor je fruitstruiken. Het is voedzaam en natuurlijk. In de Makkelijke Moestuin Mix is compost al verwerkt. Het kan nooit kwaad om je plantjes wat extra voeding te geven. Let wel op: er kan meer onkruid in je moestuin groeien als je veel compost gebruikt. Het vraagt daarom om extra onderhoud. 

Met bijvoorbeeld steigerhouten planken kan je zelf een compostfabriek bouwen. Je kan het beste 3 bakken bouwen. Je gebruikt 1 bak om het groene afval in te gooien. De tweede bak gebruik je om de compost in wording door te scheppen, te bewerken en te garen. De derde bak gebruik je voor de compost die klaar is voor gebruik.

De eerste bak  

Gooi je groene, verse afval in de eerste bak. Als je het écht goed wilt doen, maak het afval dan zo klein mogelijk. Dit kan met een takken-versnipperaar. Als je alles mooi fijn maakt, wordt het afval sneller verwerkt. Gooi gedroogd gras, versnipperde kranten, verscheurde eierdozen en onkruid in de bak. Bloemen en zaden kan je het beste van het onkruid afknippen. Deze kan je gewoon in je groene container gooien.  

De tweede bak 

In deze bak meng je dat wat er uit de eerste bak komt. Dit kan je doen met bijvoorbeeld paardenmest. Het kan ook met takken en blad. Verzamel in de herfst lekker veel blad. Dan kan je lekker aan de slag in je compostfabriekje.  

Probeer deze bak lekker vaak om te scheppen. Om je compost zo snel mogelijk te laten slagen, kan je de bak zelfs elke dag doorscheppen. Binnen 2 weken kan je compost dan al klaar zijn. Dit is misschien iets te fanatiek. Doe het op je eigen tempo en tijd. Het heeft ook allemaal geen haast.  

De derde bak  

Na 2 weken kan je compost dus al klaar zijn. Schep je mengsel over naar de derde bak. Het is klaar voor gebruik. Bouw een lekkere voorraad op: zo zit je nooit zonder. 

Aan de slag  

Met deze tips kan je hopelijk lekker aan de slag in jouw eigen compostfabriek. Je zal je tuin er een groot plezier mee doen.  


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon