Rucola zaaien Kweken

Rucola zaaien

Door Mark Kusters 26 September 2020 | 15:30


Heerlijk als garnering of als basis voor een lekkere salade. Rucola zit vol met vitamines en mineralen. Het heeft een sterke, scherpe, nootachtige smaak. Het wordt in veel keukens gebruikt.  

Rucola wordt ook wel raketsla genoemd. Deze pittige bladgroente hoort bij de koolfamilie. Het grootste voordeel aan rucola is dat je deze plant het hele jaar door kan zaaien. Het jonge blad van de rucolaplant is het lekkerst. Daarom kan er snel en vaak geoogst worden. 

Rucola kweken blad knapperig eetbaarOp de foto zie je het mooie, verse rucolablad

Rucola zit vol met vitamines en mineralen. Vitamine K, C en B11 zitten in het blad. Daarnaast zit er ook ijzer, calcium en mangaan in. Een ander bijkomend voordeel is dat rucola je lichaam helpt te beschermen tegen straling van de zon.  

Hoe zaai en kweek je rucola? 

Kies eerst een plekje in de bak waar je jouw rucola wilt zaaien. Omdat de plantjes niet erg hoog worden, kan je een vak voor of in het midden van je bak kiezen. In één vak passen negen rucolaplantjes.  

Rucola zaadjes Makkelijke Moestuin

Als je gaat zaaien, prik je 9 gaatjes van ongeveer één centimeter diep in een vak. In elk gaatje stop je 2 of 3 zaadjes. Als de zaadjes in het gaatje zitten, druk je het gaatje voorzichtig dicht. Besprenkel de plekjes waar de zaadjes zitten na het zaaien voorzichtig met een beetje water. Zelfs bij nat en koud weer komt rucola gewoon op. Zaai daarom direct buiten.   

Tip: zet direct na het zaaien een naambordje op de plek waar je gezaaid hebt. Anders vergeet je waar je gezaaid hebt.  

Video: zaaien in je Makkelijke Moestuin 

Zaaien in de Makkelijke Moestuin? Zo doe je dat! 

Zaailingen 

Als er per gaatje meer dan één zaailing opkomt, knip deze dan af. Als je dit niet doet, kan je plant niet goed uitgroeien. Voel je dus niet schuldig: hup, weg ermee. Allemaal in het belang van je rucola.  

Oogsten  

Na 4 weken kan je oogsten. Knip of pluk de blaadjes onderaan je plant af. Het mogen ook blaadjes dichtbij de stengel zijn. Zorg dat je het midden van de plant laat staan. Dan kan je langere tijd blijven oogsten van dezelfde plant. Zorg wel dat je de plant goed blijft verzorgen.   

Moestuinbak leverancier Gronfeld Horn Design

Recept voor stamppot 

Een lekker en makkelijk gerechtje om met rucola te maken is: rucolastamppot. Wat je hiervoor nodig hebt, zetten we voor je op een rijtje:  

 • zoete aardappels  
 • gebakken uien
 • geroosterde walnoten
 • uitgebakken spekjes  
 • blokjes Parmezaanse kaas (lekkere vegetarische optie in plaats van spekjes)
 • rode paprika  

Bak de uitjes, de walnoten en de spekjes in de pan. Zorg dat je de paprika en de rucola pas later toevoegt. Dan blijft het knapperig. Stamp de zoete aardappel, voeg de rest toe en schep het goed door. There you go! Lekker, makkelijk, snel en gezond.  
 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
 • Woensdag 13:00 - 17:00
 • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
 • Alcoalaan 2N
 • 5151RW Drunen
Telefoon