Zelf tomaten kweken Kweken

Zelf tomaten kweken

Door Mark Kusters 01 October 2020 | 09:40


De tomaat: geliefd door vrijwel iedereen. Een geweldige toevoeging aan jouw moestuin en aan je salade. Zorg voor een zonnig, warm plekje in de tuin. Hier kan de tomaat lekker groeien. Als je goede tomaten wilt kweken, raden wij je aan een tuinkas aan te schaffen. Omdat tomaten het beste groeien in een warm klimaat.  
 
Wist je dat: een tomatenplant ook wel een ‘Lycopersicon’ genoemd wordt?  
 
Tomaten bestaan in alle vormen, kleuren en maten. Als je zelf tomaten gaat kweken is het belangrijk om te weten wélke tomaat je gaat kweken. De ene tomaat groeit namelijk anders dan de andere. Veel tomaatsoorten groeien omhoog en in stamvorm. Deze zijn ideaal voor in jouw moestuin. Zaden voor het kweken van tomaten zijn verkrijgbaar in de webshop.   

Tomaten kweken in moestuinbak concept Makkelijke MoestuinOp de foto zie je mijn tomatenplanten in bloei. Ze doen het heel goed!

Tomaten kweken zonder kas  

Als je geen kas hebt, dan is het van belang dat je gaat voorzaaien. Dit werkt het beste in de airpotjes van Makkelijke Moestuin. Binnen op de vensterbank laat je het zaadje uitbloeien tot een plant. Als het buiten warm genoeg is kan de plant naar buiten, in een moestuinbak. Zorg wel dat je de plant goed laat wennen aan de buitentemperatuur: anders zal hij knappen. En is het werk voor niets geweest.  

Tomaten kweken oogsten Er gaat niets boven lekkere verse groentes uit eigen tuin

Voeding  

Tomaten hebben veel voeding nodig. Alleen de Makkelijke Moestuin Mix is niet voldoende. Houd goed in de gaten hoe het met je tomatenplanten gaat. De extra voeding strooi je aan de voet van je plant. Met een harkje meng je de extra voeding door het bovenste laagje van de mix.  

 

Je tomatenplanten 'dieven'  

De tomaten die in jouw moestuin staan, moet je iedere week even ‘dieven’. Dieven is het weghalen van overbodige takjes en blaadjes aan je plant. Deze nemen onnodig veel energie van de plant weg. Door regelmatig te dieven, zorg je dat jouw plant beter groeit en dat er betere vruchten afkomen. Hoe sneller je de tak verwijdert, hoe makkelijker het ‘wondje’ op de plant kan helen. Als je te lang wacht met weghalen, dan vergroot je de kans op schimmels. En dat wil je natuurlijk niet hebben.  
 
Als je tomatenplant groot en zwaar wordt, is het belangrijk dat je de plant ondersteuning biedt. Zet goede, stevige stokken neer en bind de plant daaraan vast. Zo voorkom je dat de plant omvalt. Als je een klimrek in je moestuinbak hebt, kan je de plant hierlangs omhoog laten groeien.  
 
Wist je dat: Nederland de grootste tomatenexporteur van Europa is? Op Mexico na zelfs van de wereld! Amerika importeert daarentegen de meeste tomaten ter wereld.  

 

Video: zieke tomaten in de Makkelijke Moestuin  

"Oei, mijn tomatenplant is ziek geworden… Wat moet ik nu doen?" Ontdek de juiste aanpak in deze video van Makkelijke Moestuin. 

 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon