Zo vind je een goede plek voor jouw moestuinbakken Moestuin

Zo vind je een goede plek voor jouw moestuinbakken

Door Mark Kusters 01 October 2020 | 10:10


Het is voor de groei en het onderhoud van je plantjes van groot belang dat jouw bakken op de juiste plek in je tuin staan. We nemen je aan de hand bij het vinden van een geschikte plek. 

Moestuinbakken Gronfeld Horn Design

Als je jouw bak(ken) goed verzorgt, dan zien ze er al snel mooi uit. Een bak mag daarom best in het zicht staan. Een traditionele moestuin wordt vaak achterin een tuin geplaatst, omdat die er al snel niet mooi en verwilderd uitziet. Omdat ze niet veel ruimte innemen, kan je de Makkelijke Moestuinbakken bijna overal neerzetten. In dit artikel leggen wij je uit waar je rekening mee moet houden bij het zoeken van een geschikte plek voor jouw moestuinbakken.

Makkelijke Moestuin veldsla oogstenMijn moestuinbakken zijn het hele jaar door lekker groen gekleurd

1. Minstens 8 uur zon per dag

Je planten hebben bijna allemaal minstens 8 uur per dag zonlicht nodig. Dit om goed te kunnen groeien. Naast water en de juiste grond is zonlicht één van de basisbehoeftes van jouw plantjes. Wij raden je aan op een zonnige dag te onderzoeken welke plekjes op welke momenten van de dag zon vangen. Er zijn plekjes in de tuin die ’s morgens veel zon vangen, maar de rest van de dag helemaal niet. Dit is geen geschikte plek. 

Het kan zijn dat de ideale plek wat zonlicht betreft, een plek is waar je jouw bak in eerste instantie nooit zou plaatsen. Misschien is de voortuin geschikter of moet je de bak op een verhoging zetten om voldoende zonlicht te vangen. Ga lekker experimenteren met de plek van jouw bak. Maak er een leuk proces van.

2. Dichtbij huis 

Als je jouw moestuinbakken vanuit je huis kan zien, dan vergeet je ze minder snel. Klinkt logisch. Je ziet wat er in je tuin gebeurt. Het kost daarom ook minder moeite en tijd. Als er onkruid in je moestuin groeit, ben je er snel bij. Ook kan je met één blik zien wat er vanavond uit de tuin gegeten kan worden. Makkelijker kan bijna niet.

Moestuinbak square foot gardening Makkelijke MoestuinIk vind het belangrijk dat mijn bakken er netjes bijstaan. Op de foto zie je dat ik mijn bakken mooi verdeeld heb ik vlakken. Dit heb ik gedaan door rasters te plaatsen.  

3. Geen bomen of struiken in de buurt 

Bomen en struiken: ze groeien sneller dan je denkt. Zonder dat je het doorhebt komen je bakken in de schaduw te staan. Dit wil je niet hebben. Ook hebben bomen en struiken snel door dat de Makkelijke Moestuin Mix een fijne grond is.

Jelle (van Makkelijke Moestuin) heeft weleens gehad dat hij zijn bak extreem veel water moest geven. Omdat hij het verdacht vond, ging hij op onderzoek uit. Hij kwam erachter dat de bak vol zat met wortels van de kersenboom die naast de bak stond. Probeer dit dus te voorkomen. Blijf je bakken en hun omgeving in de gaten houden. Het blijft de natuur, en die blijft veranderen.

4. Vind een plek die goed afwatert

Er zijn plekjes in de tuin die wat lager liggen. Hier loopt water niet makkelijk weg. Dit is dan geen goede plek om je bak neer te zetten. Als er een laag water in de bak blijft staan, kunnen de wortels van je planten te lang, te veel water krijgen. Dit kan op lange termijn schadelijk zijn. Ook kan het hout van je bakken gaan rotten.

Moestuinbak groen square foot gardening

5. Voldoende ruimte tussen de bakken

Al je planten moeten goed te bereiken zijn. Als je een bak tegen een schutting aanzet, is het belangrijk dat je de bak niet te diep maakt. Als je er niet goed bij kan, kost de verzorging meer tijd en moeite. En verslonst je moestuin sneller. Maak het jezelf makkelijk door genoeg ruimte om de bakken te houden. 

Video: zó werkt de Makkelijke Moestuin 

Een Makkelijke Moestuin zet je zó op. Je onderhoudt 'm met behulp van de app. Bekijk in deze video van Makkelijke Moestuin hoe het werkt. 

 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon