Wat je móet weten over vermiculiet Moestuin

Wat je móet weten over vermiculiet

Door Mark Kusters 25 September 2020 | 16:15


Met vermiculiet gaat moestuinieren een stuk gemakkelijker. Wat is het eigenlijk, vermiculiet? En wat doet het? We leggen het je uit. 

Planten houden van lucht, water en voedingstoffen uit de grond. Daarom is vermiculiet onmisbaar in jouw moestuin en is het een standaard bestandsdeel van de Makkelijke Moestuin Mix. De mix is speciaal voor het systeem van de Makkelijke Moestuin ontwikkeld. Naast vermiculiet bevat de mix voedzame compost en vezels. Het is de meest ideale basis voor jouw moestuinbak. Met de mix kunnen al je plantjes goed groeien. 

Van origine is vermiculiet een mineraal. Door hitte wordt het opgeblazen en transformeert het naar brokkelige, goudkleurige luchtige korrels. Het transformatieproces kan je vergelijken met het poppen van popcorn.

Courgette en komkommer voorzaaien in vermiculiet Op de foto zie je dat ik verschillende kweekbakjes met vermiculiet gevuld heb

De korrels bevatten veel lucht. Dat vinden je planten fijn: een wat luchtige bodem. Ook isoleert lucht, waardoor de grond in je moestuinbak een wat constantere temperatuur houdt. Goed voor de groei!

Ook houdt vermiculiet vocht en voedingstoffen vast. Zonder deze magische korrel zouden die met de regen wegspoelen, zonde!

De vermiculiet zorgt ervoor dat de planten precies op kunnen nemen wat ze nodig hebben. Dat wat ze (nog) niet nodig hebben, wordt vastgehouden of afgevoerd. Je zou het kunnen zien als een soort buffer voor je planten. 

Kweekbakken Makkelijke Moestuin zaaien kweken en oogstenDe bakken in mijn moestuin zijn altijd gevuld met de Makkelijke Moestuin Mix. Vermilculiet is daar een heel belangrijk onderdeel van.

Verhitten van vermiculiet

In dit filmpje van Makkelijke Moestuin kan je zien hoe het eruitziet als vermiculiet wordt verhit:

Je ziet dat de korrels een beetje op wormpjes lijken. Daarom heet het spul ook vermiculiet. Dit is afgeleid van het woord ‘vermiculare’. Het woord komt uit het Latijn en betekent 'wormachtige'. Weer wat geleerd! 

Vermiculiet is lichter dan piepschuim, heel licht dus! Daarom wordt het veel gebruikt om grondmengsels luchtiger te maken. Omdat de korrel licht doorlaat, is het ook goed te gebruiken voor het bedekken van zaden.

Voorzaai vermiculiet Makkelijke Moestuin

Omdat vermiculiet op de juiste momenten vocht vasthoudt en afgeeft is dit goudkleurige goedje ook handig om te gebruiken voor de teelt in potten en bakken. 

Grond die gemengd is met een beetje vermiculiet droogt minder snel uit. En tijdens regenachtige periodes wordt de grond minder nat, omdat het vocht vasthoudt. Klinkt goed, toch?

 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon