’t Vijfde Seizoen neemt je aan de hand bij de start van jouw moestuin Moestuin

’t Vijfde Seizoen neemt je aan de hand bij de start van jouw moestuin

Door Mark Kusters 28 September 2020 | 11:40


Bij ’t Vijfde Seizoen werken we volgens het systeem van Makkelijke Moestuin. Dit concept is door Jelle Medema naar Nederland gehaald. Het is gebaseerd op het in Amerika geïntroduceerde ‘Square Foot Gardening’. Waar het om gaat: moestuinieren hoeft niet moeilijk en tijdrovend te zijn.  

Het concept van de Makkelijke Moestuin is zuinig en duurzaam. Meststoffen gebruik je niet, de Makkelijke Moestuin Mix gaat lang mee en je geeft alleen water daar waar het op dat moment nodig is. En het mooie is: door je eigen voedsel te verbouwen, zorg je voor minder transport en vervuiling.  

Peulen oogsten en kweken groen uit eigen tuin

Wij nemen je bij de hand 

Met een Makkelijke Moestuin kan je op een klein oppervlak je eigen groentes en kruiden kweken. Ook met weinig tijd, en tegen lage kosten. Makkelijke Moestuin heeft o.a. een app en een boek die jou aan de hand nemen bij de start en het onderhoud van jouw moestuin. Makkelijker kan niet! Via de gratis app voer je jouw gezaaide planten in. Vanaf dat moment worden ze getrackt. Door dagelijkse snelle en effectieve opdrachtjes houd je jouw moestuin makkelijk en snel bij.  

Moestuinbakken sla kweken

De Makkelijke Moestuin Mix bevat alle ingrediënten voor de basis van jouw moestuin. De moestuinbakken verdeel je volgens de methode in vakken van 30 bij 30 centimeter. Op deze manier houd je het overzicht, krijgen je plantjes precies de ruimte die ze nodig hebben én plant je nooit te veel van één soort.   

Stap 1: een moestuinbak aanschaffen 

Als je jouw moestuin volgens dit systeem wilt laten slagen, is het van belang dat je gebruikmaakt van goed materiaal. Laat je door ons adviseren. Veel mensen zijn geneigd het goedkoopste materiaal aan te schaffen. Je zal er dan snel achter komen dat deze materialen niet lang passend zijn. Wil je langere tijd plezier hebben van je moestuin, lees je dan goed in. Zet voor jezelf op een rijtje wat je met je moestuin wilt bereiken. Als je voor ogen hebt wat je wilt gaan doen, dan helpt dat om de juiste spullen aan te schaffen.   

Waar moet een moestuinbak aan voldoen? 

Je kan een moestuinbak zelf maken of kopen. De bak moet aan een aantal eisen voldoen, wil het een Makkelijke Moestuinbak zijn.  

  • Je moet de bak kunnen verdelen in vakken van 30 bij 30 centimeter. Een standaard Makkelijke Moestuinbak is 120 bij 120 centimeter. Met deze afmetingen zijn je planten goed te bereiken. Om het onderhoud van je planten snel en makkelijk te houden, raden wij dit formaat aan. Een bak van 60 bij 120 wordt ook veel gebruikt.  
  • De bak moet meerdere jaren meegaan. Dit vanuit duurzaam oogpunt. Kijk goed welk materiaal geschikt is voor wat jij met je moestuin wilt.  
  • Het materiaal van de bak mag niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Geïmpregneerd hout moet je bijvoorbeeld niet gebruiken. De gifstoffen van het impregneermiddel worden namelijk door het water meegevoerd naar de wortels van jouw plantjes. Waarna je dit opeet. Je schiet dan voorbij aan één van de belangrijkste doelen van een moestuin: het eten van onbewerkte groentes.
  • De bak moet voorzien zijn van rasters (30 x 30 cm). Wij raden aan witte, lichte kunststof latjes te gebruiken. Deze zijn het beste zichtbaar, gaan het langste mee en zijn goed schoon te houden.  
  • Wil je klimmende groentes kweken? Dan is het van belang ter ondersteuning een klimrek achterin je bak te monteren. Het klimrek dat wij in de webshop verkopen, is gemaakt van steigerbuizen. Als je zelf een klimrek maakt, gebruik dan materiaal dat veel stevigheid biedt. Als het flink waait, kan het rek anders met bak en al omwaaien.

Moestuinbak op poten sla kweken

Stap 2: de plaatsing van je moestuinbak 

Voor het groeien van je planten heb je zonlicht, water, voeding, lucht en ruimte nodig. Je plaatst je moestuinbak op een plek in je tuin waar je 6 tot 8 uur zonlicht per dag hebt. Soms is het nodig je bak op een verhoging te plaatsen, om voldoende zonlicht te vangen. Zet de moestuinbak met de voorkant naar het zuiden en zorg dat je jouw plantjes van laag naar hoog plant. Zo staan ze niet in elkaars schaduw.  

  
Als je een goed plekje voor je bak gevonden hebt, maak je de ondergrond klaar waarop je de bak plaatst. Als je de bak op aarde plaatst, maak de grond dan vlak. Haal de grote pollen gras weg. Als je de bak op grind plaatst, hark dit glad. Je kan de bak ook op een strak gazon zetten. Laat dit zoals het is. In alle gevallen is het de bedoeling dat de bak min of meer waterpas staat. Tussen de bak en de ondergrond leg je een anti-onkruiddoek. Dit voorkomt dat er onkruid van onderuit in je bak groeit. Ook voorkom je dat de grond onder de bak zich mengt met de Makkelijke Moestuin Mix. Dat zou zonde zijn.  
 
Als je de bak op tegels of beton plaatst, zorg dan zelf voor een systeem waarbij het water goed weg kan lopen. Maak bijvoorbeeld een vlondertje van tegels of hout. Bespan dit met anti-onkruiddoek voor je de bak plaatst.  

Prei kweken in moestuinbak
 Tip: je wilt het nieuwe moestuinseizoen natuurlijk met een schone, frisse bak beginnen. Haal de rasters weg. Schep je Makkelijke Moestuin Mix goed door en verwijder eventuele wortelresten en onkruid uit je bak. Plaats de rasters weer terug en klaar is Kees! 

Stap 3: het vullen van je bakken 

Je vult je bak met de Makkelijke Moestuin Mix. Hiervan is vermiculiet een belangrijk bestandsdeel. Vermiculiet is een mineraal. Wanneer het verhit wordt, verandert het in een luchtige korrel. Het houdt water en voedingsstoffen vast en geeft dit af wanneer jouw planten het nodig hebben. De Makkelijke Moestuin Mix bevat naast vermiculiet ook compost, de meest pure voeding voor jouw planten. Om je grond rul te houden, zitten er verschillende vezels in de mix. Zodat je er goed in kan werken.  

Stap 4: zaaien  

Het zaaien in een Makkelijke Moestuin gaat anders dan in een gewone moestuin. Je zaait de zaadjes meteen op de juiste plek en op de goede afstand van elkaar. Het is geen kwestie van zo veel mogelijk zaaien om daarna uit te dunnen.  

Om een goede plek voor elke plant in je bak te vinden, is het belangrijk dat je genoeg over je planten weet. Je moet weten hoe hoog de plant wordt en in welke tijd van het jaar de plant het beste groeit. Plus: bij welke plantenfamilie de plant hoort en hoeveel van deze soort in één vak van 30 bij 30 centimeter passen.  
 
Op de zadenzakjes van Makkelijke Moestuin staat beschreven waar je die zaadjes het beste in je bak kan zaaien. Er staat ook op hoeveel zaadjes je per bak kan planten, hoeveel gaatjes je moet prikken en hoe diep die moeten zijn.  

Moestuinbakken gaas tegen ongedierte en wind courgette spinazie rucolaJe kan je net groeiende plantjes beschermen tegen weer, wind en ongedierte. Op de foto zie je dat ik gaas over mijn moestuinbak heb gespannen. 

Wat je moet weten over de zadenzakjes van Makkelijke Moestuin 

Alle plantfamilies hebben een eigen kleur zakje. Probeer de zaadjes uit de verschillende kleuren zakjes na elkaar te zaaien. Dan doe je zonder moeite automatisch aan wisselteelt. Als je bijvoorbeeld van de groene familie geoogst hebt, zet er dan bijvoorbeeld bietjes in (van de oranje familie).  
 
Leuk weetje: door veel verschillende groentes op een klein oppervlak naast elkaar te laten groeien, voorkom je op een natuurlijke manier ziektes en plagen. Hierdoor hoef je geen ongezonde en milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken.  

Video: een echte Makkelijke Moestuin 

Een echte Makkelijke Moestuin? Jij kunt een moestuintje hebben dat wel alleen maar leuk is. Bekijk de video van Makkelijke Moestuin. 

Ready, set, go! 

De basis weet je. Dan is het nu tijd om aan het avontuur te beginnen. Maak het jezelf makkelijk, geef je moestuin een kickstart met een startpakket. Je zal gaandeweg vast nog wel vragen hebben. Hiervoor kan je altijd bij ons terecht. Wij vinden het vooral heel belangrijk dat je met heel veel plezier én succes jouw moestuin aanlegt en onderhoudt. Vergeet dus vooral niet te genieten!  

Video: crash course 

Wil jij beginnen met een moestuin? Neem dan een Makkelijke Moestuin. Met deze video’s van Makkelijke Moestuin gaat het in één keer goed!

Deel 1: beginnen

Deel 2: beplanten

Deel 3: aan de slag

 

 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon