Hoe geef je jouw moestuinbak op een goede manier water?  Moestuin

Hoe geef je jouw moestuinbak op een goede manier water?

Door Mark Kusters 11 September 2020 | 15:45


Je planten bestaan voor ongeveer 90% uit water. Naast lucht, zonlicht en voeding is water dé basisbehoefte van een plant. Als je je planten niet genoeg water geeft of op een verkeerde manier water geeft, groeien en bloeien ze niet goed. 
 
Bladgroentes worden bitter als je ze niet genoeg water geeft. Radijsjes worden hard, andere planten schieten veel te snel in bloei. Ook missen je planten door te weinig water aanvullende voedingsstoffen. Geen, niet voldoende of op een verkeerde manier water geven betekent dus geen eten. Daar kun je wat aan doen!    

Makkelijke Moestuin Mix  

Als je gebruik maakt van de Makkelijke Moestuin Mix is het van belang deze door en door vochtig te maken voordat je gaat planten of zaaien. Door de vermiculiet in de mix wordt het vocht goed vast gehouden. Toch blijft het van groot belang om regelmatig water te geven. Wanneer je net gezaaid hebt en de plantjes nog klein zijn is het extra belangrijk je plantjes regelmatig water te geven. Door de zon en de wind ligt het voor de hand dat het bovenste laagje Makkelijke Moestuin Mix toch een beetje uitdroogt.  
 
Houd er wel rekening mee dat de verschillende planten in je bak verschillende hoeveelheden water nodig hebben. Grote planten hebben bijvoorbeeld meer water nodig. Als het regent wordt dit door de natuur geregeld. Wanneer het een tijd droog is, is het van belang het water zelf regelmatig aan te vullen.   

Water geven op de Makkelijke Moestuin manier  

Jelle van de Makkelijke Moestuin heeft een methode bedacht om binnen mum van tijd de juiste hoeveelheid water aan de juiste planten te geven.  
 
Hij raadt aan om één of meerdere emmers bij je bak te laten staan. Planten nemen water en voeding het beste op bij een temperatuur van rond de 20 graden Celsius. Ze houden dus van lauwwarm water. Het is daarom aan te raden de emmers gevuld naast je bak te laten staan. Door de zon wordt het water opgewarmd. Let wel op: laat het water niet warmer dan 20 graden Celsius worden. Als je het water te warm laat worden is er een grotere kans op kwalijke schimmels door onvoldoende zuurstof in het water.  
 
Elke dag dat het niet geregend heeft geef je al je plantjes een beetje water. Jelle raadt aan een boterkuipje of een yoghurtbeker te gebruiken voor de juiste hoeveelheid. Zorg dat je het water aan de voet van de plant giet. Op deze manier komt het bij de wortels terecht, daar waar de voeding wordt opgenomen. Door de vermiculiet in de Makkelijke Moestuin Mix wordt het vocht vastgehouden en afgegeven wanneer nodig. Zorg dat je de rest van je plant droog houdt om schimmels te voorkomen.  
 
Door met aandacht water te geven aan je verschillende planten kun je goed in de gaten houden hoe het er per plant voor staat. Op deze manier ben je er vaak op tijd bij als een plant extra verzorging nodig heeft. Ook ongedierte en ziektes heb je hierdoor veel sneller uit de weg geruimd.  
 
Het is van groot belang dat je de planten regelmatig water geeft. Veel groentes ‘schrikken’ en barsten als je ze na lange tijd van droogte ineens weer water geeft.   

Wanneer krijgen mijn planten te veel water?  

Dat de wortels van planten naast water, voeding en zonlicht ook lucht nodig hebben is welbekend. Zorg dat je goed in de gaten houdt hoeveel water je plant nog heeft. En of het echt water is wat het nodig heeft wanneer de plant het niet goed doet. Mensen zijn vaak geneigd een plant meer water te geven wanneer deze niet groeit of bloeit. Terwijl té veel water ook het probleem kan zijn. Zorg dat je jouw planten goed vochtig houdt maar niet kletsnat. Alleen echte waterplanten houden van kletsnat.  
 
Door de Makkelijke Moestuin Mix zijn de planten in je bakken goed beschermd tegen een ‘wateroverschot’. Het is wat dat betreft niet nodig om je zorgen te maken over de plantjes in jouw moestuinbak. Wanneer het langere tijd flink regent is het aan te raden je plantjes goed in de gaten te houden. Wat extra zorg en aandacht bij noodweer kan nooit kwaad. Water geven is in deze tijd niet nodig. Het water dat niet opgenomen kan worden door de mix loopt weg uit de bakken.  


Tags:


Meer nieuws