Nieuwe soorten groentes voor in je Makkelijke Moestuin Moestuin

Nieuwe soorten groentes voor in je Makkelijke Moestuin

Door Mark Kusters 17 January 2022 | 13:48


In 2021 heeft de Makkelijke Moestuin, samen met andere moestuiniers, zes nieuwe soorten zaadjes getest. Deze zaadjes bood de Makkelijke Moestuin aan in de vorm van een aantal testpakketten. Ongeveer 700 moestuiniers hebben er eentje besteld en getest. Nu is het tijd om de balans op te maken. Welke soorten overleefden de test en welke vielen af?

De moestuiniers die het testpakket hadden besteld, ontvingen deze begin maart. Het pakket bestond uit:

  • Striped Stuffer vleestomaat

  • Pimiento Padron peper

  • langwerpige Franse radijs

  • platte peterselie

  • Red Russian bladkool

  • afrikaantjes

Waardevolle testfase
Uit de tests van de Makkelijke Moestuin kwam waardevolle informatie om te bepalen welke zaadjes wel of niet in de app moesten. Maar ook de moestuiniers leverden data aan. Op de community website werd er namelijk veel over gepost. Bijvoorbeeld hoe de soorten opkwamen, of ze wel of niet goed groeiden en of ze lekker waren.

Aan de hand van deze verzameling aan data, is een selectie gemaakt van groentes die binnen afzienbare tijd in de Makkelijke Moestuin-app en Moestuingemak.nl komen. Dit betekent automatisch dat sommige groentes zijn afgevallen.

Wat zijn de afvallers?

Red Russian bladkool
Over deze blad- of snijkool waren maar weinig moestuiniers enthousiast. Bij een aantal kwamen de zaden helemaal niet op en als ze wel opkwamen, wisten ze niet goed wat ze ermee konden koken. Daarnaast is de kool een walhalla voor rupsen.

Striped Stuffer vleestomaat
Hier was men bij de Makkelijke Moestuin erg enthousiast over. Helaas was dit bij de moestuiniers in de testfase amper terug te zien. Het was helaas geen succesvol tomatenjaar, waardoor veel MM’ers geen rijpe tomaten uit hun moestuin kregen. Lukte het wel? Dan viel de smaak vaak tegen.

Pimiento Padron peper
Op zich deed deze het aardig in een Makkelijke Moestuin-mini op een beschutte plek. Maar buiten, in een moestuinbak, bleven de planten erg klein. Daarnaast duurde het erg lang voordat je ze kon oogsten. Daarom hoort de Pimiento Padron peper ook bij de afvallers.

And the winners are…

Langwerpige Franse radijs
Waar afvallers zijn, zijn ook winnaars. De langwerpige Franse radijs staat met stip op 1. Deze groeit makkelijk en is heerlijk fris van smaak. Deze radijs groeit zelfs nog sneller dan de reuzeradijs van de Makkelijke Moestuin. Daarnaast zien ze er ook nog eens geweldig uit.

Afrikaantjes
De tweede plek is gereserveerd voor afrikaantjes. Deze zorgen voor leven in je moestuin. De enkelvoudige bloemen lokken massa's bijen naar je tuin en blijven maar bloeien. Hierdoor is het de ideale buurplant voor jouw groentes.

Platte peterselie
Ondanks dat ‘ie bij veel moestuiniers maar moeilijk op gang kwam, hebben we de derde plek toch aan de platte peterselie gegeven. De plantjes die wél opkwamen, maakten namelijk alles weer goed. Ze komen dan misschien langzaam op, maar groeien uiteindelijk uit tot sterke planten waar je veel en lang van kunt oogsten. Daarom verdient de peterselie toch een plekje in de app.

Wat nu?
Nu alle winnaars bekend zijn, begint het echte werk. Alle gegevens worden verzameld, zodat alles in hapklare brokken in de app komt. Van wanneer je kunt beginnen met zaaien tot aan wanneer je kunt oogsten. De Makkelijke Moestuin-app vertelt je stap voor stap wat je moet doen en wat jouw groentes nodig hebben.

Daarnaast komen de nieuwe zaadjes binnen afzienbare tijd in de webshop Moestuingemak.nl te staan. Samen met de vers gevulde zakjes van alle andere soorten groentes. Zodat jij aan een nieuw moestuinseizoen kunt beginnen met nieuwe soorten groentes.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon