5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken Tuinkas

5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken

Door Michel Groenveld 02 February 2024 | 15:48


Je tuinkas is pas echt compleet als deze is uitgerust met de juiste accessoires. Deze zijn er namelijk om het werk in de tuinkas aangenamer te maken. En om je groenten en fruit optimaal te laten groeien. In deze blog lees je welke accessoires een absolute must zijn.

Door je tuinkas te verrijken met handige accessoires, richt je hem helemaal naar smaak in. Zo krijg je een nog unieker exemplaar.

Automatische raamopener

Dat je tuinkas de juiste temperatuur en luchtvochtigheid heeft, is cruciaal voor je groenten en fruit. Een te hoge of een te lage temperatuur en luchtvochtigheid kan negatieve invloed hebben op je oogst. Denk aan schimmels en andere ziekteverwekkers. Gelukkig zijn er allerlei manieren om dit eenvoudig te regelen. Bijvoorbeeld met een automatische raamopener. Deze reageert op de temperatuur in de tuinkas en opent het raam als dat nodig is.

Deze automatische raamopener werkt namelijk op olie. Wordt het overdag te warm in je kas? Dan zet de olie uit en gaat het (louvre)raam automatisch open. Als het vervolgens ’s avonds afkoelt, gaat het raam vanzelf weer dicht. Zo heb je hier verder geen omkijken naar. En zorg je ervoor dat je nooit meer slappe of verbrande planten hebt.

Kweektafels

Creëer een plek waar je zaden kunt laten ontkiemen en tot kleine gewassen laat groeien voor ze in de grond gaan. Een kweektafel is hier ideaal voor. Ook kun je hier uitstekend je kop koffie op kwijt terwijl je geniet van de vroege lentezon. Deze tafels komen in verschillende soorten en maten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de tafel aan de lange zijde van de kas te plaatsen of juist aan de korte zijde.

Moestuinbakken en/of moestuintafels

Kies je voor het kweken in bakken? Dan zijn de bakken van Makkelijke Moestuin of Grönfeld erg aantrekkelijk. Makkelijke Moestuin biedt bakken van gerecycled kunststof of bamboe. Allebei heel duurzaam! Ook kun je een keuze maken of je een bak voor op de grond wilt (voor tomaten en andere klimmers) of een moestuintafel op werkhoogte. Heel praktisch voor het kweken van je kruiden als basilicum, peterselie, salie, bieslook, koriander, enzovoort.

Het Deense designmerk Grönfeld biedt bakken die heel slim aan en op elkaar gekoppeld kunnen worden. Daarmee kan je vrijwel elk formaat creëren. Je kunt kiezen uit zwart aluminium, gegalvaniseerd- of cortenstaal.

Regentonnen

Met een eikenhouten regenton in je tuinkas creëer je niet alleen een natuurlijk waterreservoir, maar voeg je ook een vleugje elegantie toe. Gemaakt van gerecyclede Franse wijnvaten, stralen deze regentonnen een chique uitstraling uit die perfect past bij het natuurlijke karakter van je tuin. De rode tinten van het gerecyclede hout aan de binnenkant benadrukken het authentieke karakter.

Naast het esthetische aspect biedt het opvangen van regenwater praktische voordelen voor je gewas. Regenwater is vrij van kalk en blijkt gunstiger voor bepaalde planten dan leidingwater. Bovendien heeft kalkvrij water als prettige bijkomstigheid dat je er streeploos je ramen mee schoon krijgt. Met bijbehorende accessoires, zoals een handig messing kraantje, wordt de regenton een volledig gepersonaliseerde en functionele toevoeging aan je tuinkas.

Het gebruik van regenwater draagt trouwens niet alleen bij aan het welzijn van je planten, maar ook aan een milieuvriendelijke aanpak. Je vermindert namelijk de afhankelijkheid van gezuiverd drinkwater, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook kan resulteren in subsidies. Gemeenten, waterschappen en provincies bieden verschillende stimuleringsregelingen aan, waardoor je mogelijk recht hebt op financiële ondersteuning voor initiatieven, zoals het plaatsen van een regenton.

Zonwering

Bescherm je planten tegen verbranding in de tuinkas met zonwering. Zelfs met optimale beluchting kan de intense zomerzon schadelijk zijn. Het voorkomen van oververhitting is cruciaal voor gezonde groei. ’t Vijfde Seizoen biedt diverse systemen aan voor zonwering. Zelfs maatwerk is mogelijk. Onze stoffeerster maakt precies wat jouw kas nodig heeft! Zo behoud je de juiste hoeveelheid zonlicht voor je planten en houd je de temperatuur aangenaam in je kas. Ontdek meer op Tuinkasgemak voor inspiratie en advies.

De keuze is reuze

Nog een aantal accessoires die absoluut een meerwaarde zijn in jouw tuinkas:

  • Zaaibakken, schappen en kweektafels

  • Deurklikkers (voor het vastzetten van scharnierdeuren)

  • Drempelverlagingen

  • Haakogen om spandraden in je kas aan te brengen (klimplanten!)

Laat je adviseren

Ben je nieuwsgierig naar welke accessoires er allemaal voorhanden zijn? Laat je dan adviseren door Mark. Neem contact met hem op en hij vertelt je over alle mogelijkheden. Je bent natuurlijk ook altijd van harte welkom in onze showroom in Drunen. Hier kun je uitstekend inspiratie opdoen voor jouw eigen tuinkas.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon