Lentekriebels: steeds meer mogelijkheden en plezier in jouw moestuin Moestuin

Lentekriebels: steeds meer mogelijkheden en plezier in jouw moestuin

Door Coen Withraeckers 19 April 2022 | 09:16


Dat april doet wat ‘ie wil, blijkt wel uit de sneeuwval van begin deze maand. Wellicht heb je in maart al wat groenten gezaaid, omdat het toen al behoorlijk warm was. De dagen worden weer langer en het zonnetje schijnt steeds meer. Toch raad ik je aan het weer nog goed in de gaten te houden tot na IJsheiligen. Het kan tot die tijd ’s nachts namelijk nog steeds licht vriezen. Ik vertel je in deze blog waar je nog meer rekening mee kunt houden.

Waarschijnlijk ben je vorige maand al druk in de weer geweest met je moestuin. Vanaf deze maand wordt het alleen maar drukker, maar vooral leuker. Je kunt zaaien, planten en misschien zelfs al je eerste groenten oogsten.

(Voor)zaaien in april
Heb jij je moestuinplan al helemaal uitgedokterd? Of ben je nog op zoek naar inspiratie? In april kun je (binnen) beginnen met voorzaaien van groenten die aardig wat warmte nodig hebben om te ontkiemen. Denk aan komkommers, courgettes en paprika. Deze kun je mooi een warm plekje in je tuinkas geven.

Denk er wel aan dat je sommige van deze groenten laat afharden voordat je ze definitief naar buiten doet als ze zijn ontkiemd tot kleine plantjes. Dit houdt in dat je de groenten die je in eerste instantie binnen hebt gekweekt, langzaam laat wennen aan de buitenlucht. Bijvoorbeeld door ze steeds een paar uurtjes buiten te laten staan en weer naar binnen te halen. Dit bouw je op, net zo lang tot ze definitief buiten staan.

Zaaien in de volle grond
Geen zorgen, er is in april ook al ruimte voor het grotere werk: zaaien in de volle grond. Dankzij een aantal zonnige dagen afgelopen week en die er nog aankomen, warmt de grond in april voldoende op om in de volle grond te zaaien. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met: sla, wortels, spinazie en snijbiet. Je kunt zelfs prei en verschillende koolsoorten zaaien op een zaaibed in de halfschaduw. Deze kun je later weer verplanten. Je kunt de meeste kruiden inmiddels ook tot en met mei planten.

Let er bij het zaaien vooral op welke groenten je naast elkaar zet. Niet alle groenten kunnen elkaar goed verdragen als je ze dicht bij elkaar in de buurt zaait. Zo kun je komkommers beter niet in de buurt zetten van kropsla, bieten en dille. In De Makkelijke Moestuin 2.0 lees je precies wanneer je welke plantjes (voor)zaait, (ver)plant en oogst. En hoe je ze het beste verzorgt.

Oogsten in april
Als je het afgelopen jaar een moestuinplan hebt opgesteld en gevolgd, is de kans groot dat je niet hoeft te wachten met oogsten tot mei of juni. Heb je in februari bijvoorbeeld al wat spinazie gezaaid? Dan is het deze maand al tijd om te oogsten. Dit geldt ook voor sla, radijsjes en tuinbonen die je in de winter hebt gezaaid. Zo geniet je het hele jaar van verse groenten uit je eigen Makkelijke Moestuin.

Vraag advies
Wil je meer inspiratie voor lekkere groenten die je in jouw makkelijke moestuin kunt kweken? Op onze webshop Moestuingemak vind je allerlei verschillende zaden én een leuk testpakket, met groenten als Chioggia Biet en spekboon. Al deze zaden staan ook in de Makkelijke Moestuin App, zodat je precies kunt zien hoe je de zaadjes laat opbloeien tot een rijke oogst.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon