Voorkom droge moestuingrond tijdens aanhoudende droogte in de zomer
Door Rob de Haan 21 August 2022 | 15:25
We hebben dit jaar een hele warme zomer. Dit betekent dat we massaal de terrassen op gaan en verkoeling zoeken in het water. Kortom: genieten! Jouw moestuin geniet daarentegen minder van het warme weer, en vooral de droogte die dat met zich meebrengt. Daarom vertel ik je in deze blog wat je het beste kunt doen om droge moestuingrond tegen te gaan.
Het is niet ondenkbaar dat we de komende jaren steeds meer te maken krijgen met extreme droogte, zeker in de zomermaanden. Zo kondigde het kabinet op woensdag 3 augustus zelfs een officieel watertekort aan door de aanhoudende droogte. Dit betekent dat het schaarse water volgens bepaalde afspraken wordt verdeeld. Hierdoor is het zaak om ook in jouw moestuin slim om te gaan met water en droge grond.
Moestuingrond slim water geven
Wil je jouw planten toch water geven? Doe dat dan op een slimme manier. Het is het meest efficiënt als je jouw plantjes ’s avonds water geeft. Dan verdampt het water veel minder snel dan wanneer je dit ’s middags doet wanneer het op zijn warmst is. Let wel op: tomaten zijn hierin een uitzondering. Deze krijgen op die manier namelijk sneller last van schimmels.
Daarnaast kan het slim zijn om rond je plantjes een kuiltje te maken waar je het water in giet. Vooral bij de wat grotere planten zoals tomaten. Of je graaft een groefje tussen de rijen van je gewassen, zodat het water naar elkaar kan overlopen als je van bovenaf bewatert. Ook kan het helpen om je gewassen af te schermen van de zon met een parasol of andere zonwering. Zo voorkom je dat het water verdampt in de brandende zon.
Zonnebrand
Wacht nog maar even voordat je naar je toilettas rent om er een flacon zonnebrand uit te halen. Het gaat hier namelijk om natuurlijke ‘zonnebrand’ voor jouw moestuin. Ook wel mulch genoemd. Hierbij bedek je jouw moestuingrond met laagjes stro, compost of andere natuurlijke materialen. Dit beschermlaagje zorgt ervoor dat de zon geen vat krijgt op jouw moestuingrond, precies zoals het ook in de natuur gaat. Het toevoegen van organisch materiaal aan je bodem zorgt er tevens voor dat vocht langer vast wordt gehouden, het werkt als een soort spons.
Uit de wind
Om uitdroging te voorkomen, is het slim om je planten zoveel mogelijk uit de wind te houden. Jouw plantjes en moestuingrond drogen door de wind sneller uit. Je kunt de wind op verschillende manieren te slim af zijn. Bijvoorbeeld door te mulchen, of te moestuinieren in een tuinkas.
Meer tips
Wil je nog meer tips of advies op maat voor jouw eigen moestuin? Neem dan contact op met Mark Kusters of kom langs in onze showroom. Mark staat je graag bij met passend advies.
Tags: Moestuin
Meer nieuws
- 27/08 Upgrade je tuin met een luxe tuinkas van ’t Vijfde Seizoen
- 15/08 Droge moestuingrond? Zo win jij de strijd tegen de droogte
- 21/06 Slootwater, vervuilde grond... en dan een moestuin?!
- 02/02 5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken
- 24/01 5 tips om je moestuin te combineren met je dagelijks leven
Showroom
- Woensdag 13:00 - 17:00
- Zaterdag 13:00 - 17:00
- Alcoalaan 2N
- 5151RW Drunen
- 27/08 Upgrade je tuin met een luxe tuinkas van ’t Vijfde Seizoen 0 reacties
- 15/08 Droge moestuingrond? Zo win jij de strijd tegen de droogte 0 reacties
- 21/06 Slootwater, vervuilde grond... en dan een moestuin?! 0 reacties
- 02/02 5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken 0 reacties
- 24/01 5 tips om je moestuin te combineren met je dagelijks leven 0 reacties