Volop mogelijkheden voor een moestuin in je schaduwtuin of op je schaduwbalkon Moestuin

Volop mogelijkheden voor een moestuin in je schaduwtuin of op je schaduwbalkon

Door Mark Kusters 07 September 2022 | 11:25


Niet iedereen is gezegend met een tuin of balkon waar een groot gedeelte van de dag de zon op staat. Heb jij een schaduwtuin of schaduwbalkon en wil je graag een moestuin beginnen? Goed nieuws: er is heel veel mogelijk! Ik vertel het je in deze blog.

Veel mensen roepen: “Voor een moestuin heb je minimaal zes uur per dag aan zon nodig.” Nee hoor! Als je hierdoor dacht dat jouw schaduwtuin of schaduwbalkon niet geschikt was voor een moestuin? Dan is dit vast een pak van je hart.

Soorten schaduw
Allereerst is het belangrijk om de soorten schaduw van elkaar te onderscheiden. Dat kan gemakkelijk door het aantal uren zonlicht midden in de zomer na te gaan. Dan krijg je namelijk de volgende indeling:

  • Volle zon: 6+ uur direct zonlicht

  • Halfschaduw: 3-6 uur direct zonlicht

  • Gevlekte schaduw: licht dat wordt gereflecteerd of gefilterd. Bijvoorbeeld door het blad van bomen of weerkaatsing van oppervlakten

  • Matige schaduw: 2-3 uur direct zonlicht

  • Diepe schaduw: <2 direct zonlicht

Afhankelijk van het soort schaduw in jouw tuin of op jouw balkon, kun je nagaan welke gewassen je succesvol kunt verbouwen.

Diepe schaduw
Zelfs in de diepe schaduw is er nog van alles mogelijk in jouw moestuin, maar verwacht geen enorme oogst. De meeste groenten die je verbouwt zullen lang en dun zijn. Dit komt omdat ze keihard hun best doen om te zoeken naar dat klein beetje licht wat er wél door komt. Het is slim om in de diepe schaduw te kiezen voor groen blad, in plaats van bont blad. Laatstgenoemde hebben namelijk meer zonlicht nodig. Zo doen Oosterse bladgroenten het erg goed. Denk bijvoorbeeld aan de Aziatische pluksla en paksoi.

Matige schaduw
Uiteraard kun je alle planten die je in de diepe schaduw kunt planten, ook in een tuin of op een balkon met matige schaduw verbouwen. Aangevuld met bladgroenten als snijbiet, spinazie en rucola. In matige schaduw kun je ook heel goed kruiden verbouwen als koriander en peterselie. De groei van je plantjes duurt wellicht wat langer dan wanneer ze in de volle zon staan. Daarnaast verschillen ze waarschijnlijk ook iets in grote, maar toch kun je op een goede oogst rekenen.

Gevlekte schaduw
Je ziet het zo voor je. De vlekkerige schaduw van een boom vol bladeren op de grond. Heerlijk als je even wilt afkoelen van de zon, maar voor jouw moestuin een obstakel. Toch is er veel mogelijk in de gevlekte schaduw. Naast alle eerder genoemde gewassen, kun je onder andere aan de slag met kropsla en rapen.

Halfschaduw
Heb je drie tot zes uur zon in jouw tuin of op je balkon? Dan is er nog veel meer mogelijk. Naast alle gewassen die je in de andere soorten schaduw kunt verbouwen, zullen onder andere radijzen, bieten en peultjes ook goed gedijen in jouw moestuin in de halfschaduw. Soms is meer schaduw juist wel een uitkomst. Vruchtdragende gewassen zullen wat minder vruchten produceren met minder zonuren. Courgettes bijvoorbeeld. Soms groeit je gewas echter zo hard in de volle zon dat er niet tegenop te oogsten valt. Dan mag je dus blij zijn met een beetje schaduw!

Meer weten?
Wil je weten welke groenten en kruiden je in jouw makkelijke moestuin kunt kweken? In onze webshop Moestuingemak vind je veel verschillende zaden. Deze gewassen vind je ook allemaal terug in de Makkelijke Moestuin-app. Hier ontdek je precies hoe je de zaadjes laat opbloeien tot een rijke oogst. Dat kan (bijna) overal: in je tuin, op je balkon, (dak)terras en zelfs in huis. Veel plezier!


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon