Zo maak je jouw moestuin winterklaar Moestuin

Zo maak je jouw moestuin winterklaar

Door Mark Kusters 04 October 2022 | 13:25


De zomer lijkt al een hele tijd achter ons te liggen en de dagen beginnen weer kouder te worden. Tijd om eens na te denken over het winterklaar maken van je moestuin. In de winter is namelijk nog van alles mogelijk. In deze blog krijg je van mij een aantal tips.

In de winter is je moestuin vooral in rust. Dat betekent dus dat deze periode vooral in het teken staat van onderhouden. Dit betekent echter niet dat er niks te doen valt. Om je moestuin zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe jaar, zijn er aardig wat klusjes die je op kunt pakken.

Herstellen en beschermen
Voor je moestuingrond betekent dit een tijd van herstellen en voedingsstoffen aanvullen voor volgend jaar. Daarom is het eerste klusje dat je kunt uitvoeren voor de winter: je moestuin goed omspitten en al het onkruid verwijderen. Nu er geen vorst is, is de grond nog zacht. Hierdoor gaat het dus een stuk makkelijker. Heb je een composthoop? Gooi het onkruid hier dan op.

Om je moestuingrond te voeden kun je deze bedekken met een mulchlaag van compost. De moestuingrond neemt dit gedurende de wintermaanden op, zodat jouw plantjes hierna weer voldoende voedingsstoffen krijgen om te groeien. Je kunt ook alvast nadenken over eventuele bodembescherming. Bijvoorbeeld door het te bedekken met stro, hooi of bladafval. Hiermee bescherm je jouw moestuingrond tegen wind, regen en lage temperaturen.

Wintergroenten oogsten
Verder zijn er genoeg groenten die klaar zijn voor de oogst. Heb je in augustus bijvoorbeeld wintergroenten als spinazie, paksoi of radijsjes gezaaid? Rond deze tijd zijn deze klaar om te oogsten. Vervolgens zijn in november de winterpeen en -prei aan de beurt. Heerlijk om winterse gerechten mee te koken.

Zijn alle wintergroenten geoogst? Dan kun je alvast oriënteren op volgend jaar. Bekijk bijvoorbeeld op de zaaikalender in het Makkelijke Moestuin-boek wanneer je wat kunt zaaien. De komende maanden kun je eens rustig de tijd nemen voor een planning voor jouw volgende moestuinseizoen.

Overwinteren in een tuinkas
Wil jij langer door in de winter? En eerder oogsten in het voorjaar? Dan is overwinteren in een tuinkas een ideale oplossing. In een koude kas is het al 2 tot 3 graden warmer dan buiten. Hierdoor ontloop je de ergste vorst en als de zon schijnt, kan dit zelfs meer dan 10 graden schelen. Door deze warmte krijgen verschillende planten de kans om te blijven groeien.

Het geheim om succesvol te kweken in een onverwarmde kas in de winter: ventileren! Ook in de winter is dit belangrijk. Hiermee zorg je ervoor dat de temperatuur niet te veel fluctueert en je houdt de luchtvochtigheid laag. Hiermee verklein je de kans op schimmels en ziektes die een nadelig effect hebben op je plantjes.

Meer inspiratie
Wil je meer weten over de mogelijkheden van jouw moestuin in de winter? Of wil je graag langer genieten van het buitenleven door middel van een tuinkas? Neem gerust contact met mij op. Ik adviseer je graag over alle mogelijkheden. Uiteraard vanuit jouw wensen en behoeften. Kom vooral langs in onze showroom voor een kop koffie en advies op maat.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon