Bestrijd ongedierte in jouw moestuin op een duurzame manier Moestuin

Bestrijd ongedierte in jouw moestuin op een duurzame manier

Door Coen Withraeckers 20 October 2022 | 16:05


Voor veel moestuinliefhebbers is het vijand nummer één: ongedierte. Het kan soms behoorlijk frustrerend zijn. Daarom wil je ongedierte het liefst zo snel mogelijk uit je tuin hebben. Of beter nog: voorkomen dat ze überhaupt je moestuin binnendringen. Ik geef je een aantal tips waarmee je dit zo biologisch en ecologisch verantwoord mogelijk voor elkaar krijgt. 

Ongedierte hoort natuurlijk bij de natuur, maar we hebben het liever niet op ons bord. Het wordt al helemaal vervelend als ongedierte ervoor zorgt dat onze groenten ons bord niet eens halen. Daarom kun je ongediertebestrijding maar beter meenemen in het onderhoud van jouw moestuin.

Goede buren
Allereerst kun je ongedierte al voorkomen door bepaalde sterk geurende plantjes te zaaien. Hiermee houd je ongenode gasten op een natuurlijke manier buiten je moestuin. Een goede buur is beter dan een verre vriend, dit spreekwoord gaat zeker op in de moestuin. De ene plant trekt verstuivers aan, en de andere plant zorgt dan weer voor bestrijding van ongedierte. Bijvoorbeeld met zijn geur. Deze goede buren gaan vaak ook nog eens goed samen in verschillende gerechten.

Planten die je kunt zaaien om ongedierte te bestrijden, zijn bijvoorbeeld:

Uit je keukenkastje
Verder heb je heel veel middeltjes waarmee je ongedierte kunt bestrijden waarschijnlijk al in huis. Sla de deuren van je keukenkastjes eens open, want daar ligt een hoop dat je kunt gebruiken. Zo houd je ongedierte bijvoorbeeld buiten de deur met koffiedrab, peper en kruidnagel.

Eerder in de blog las je al dat knoflook kan helpen tegen ongedierte. En niet alleen door het in je moestuin te planten. Je kunt er ook een spray van maken, dit knoflooksprayrecept komt van de Makkelijke Moestuin. Hiermee houd je onder andere vlinders en bladluis uit je moestuin.

Insectengaas
Het kan daarnaast ook handig zijn om je moestuin in te dekken met insectengaas. Zo zorg je er, vooral in de zomer, voor dat er geen beestjes aan je planten gaan knagen. Controleer wel of er nog geen eitjes zijn gelegd in je moestuin voordat je het insectengaas plaatst.

Meer weten
Wil je meer weten over het onderhouden van je moestuin? Neem dan contact op met Mark. Hij vertelt je graag over alle mogelijkheden. Je bent ook altijd welkom in onze showroom voor een kop koffie en vrijblijvend advies.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon