De victoriaanse kas: een fraaie toevoeging aan je tuin Tuinkas

De victoriaanse kas: een fraaie toevoeging aan je tuin

Door Mark Kusters 24 September 2020 | 18:51


In het victoriaanse tijdperk in de 19e eeuw ging het Engeland voor de wind. De victoriaanse bouwstijl straalt dan ook klasse en smaak uit. Vroeger vond je de echte victoriaanse kassen dan ook alleen bij Engelse landhuizen, bij de welvarende families. Mu zie je deze kassen bij steeds meer mensen in de tuin.

De victoriaanse bouwstijl is langzamerhand ook naar Nederland overgewaaid. Daar zijn wij blij mee, want zo’n kas is wat ons betreft in meerdere opzichten een verrijking van je tuin. Wij zijn niet de enige die er zo over denken. Want met haar bijzonder romantische stijl en praktische kenmerken is deze onder moestuinders een steeds populairdere kassoort.

Een kas in victoriaanse stijl kenmerkt zich door de vele sierlijke details en boogvormen. Deze worden gecombineerd met strakke lijnen, symmetrische vormen en stoere materialen. De gevel van een victoriaanse kas springt meteen in het oog.

Een Victoriaanse kas in jouw tuin

Op de nok van een victoriaanse kas vind je altijd een kam. De punten van de kam staan omhoog, waardoor vogels niet op de nok gaan zitten. Handig, want dit houdt je kas beter vrij van vogeluitwerpselen.

Met een victoriaanse kas haal je sfeer 'in huis'. Zo’n fleurige, praktische, stijlvolle, romantische kas met geschiedenis staat zeker ook fraai in jouw tuin.

Leuk weetje: de grootste victoriaanse kas ter wereld staat in Londen

In 1863 werd dit bijzondere bouwwerk geopend. Wat een plaatje! Het Temperate House, zoals de bezienswaardigheid heet, staat in de Londense Kew Gardens. De kas heeft de naam Temperate House gekregen omdat er gematigd klimaat-planten in staan. Er staan meer dan 1500 planten van over de hele wereld, waaronder veel zeldzame en bedreigde plantensoorten. Een hele verzameling. 

De kas heeft heel wat verbouwingen en restauraties gekend. Er zijn meer dan tienduizend onderdelen vervangen en schoongemaakt. Dit gebeurde allemaal in de afgelopen 5 jaar. Al het ijzerwerk is volledig vernieuwd en de ruiten van de kas zijn allemaal vervangen. 

Victoriaanse kas


Tags:


Meer nieuws