Ontdek de ruimtebesparende muurkas Tuinkas

Ontdek de ruimtebesparende muurkas

Door Mark Kusters 24 September 2020 | 19:05


Om het moestuinseizoen te verlengen, kan je een kas aanschaffen. Er zijn veel verschillende kassoorten. We vergelijken de muurkas en de hobbykas met elkaar. 

De muurkas heeft ten opzichte van de hobbykas een aantal voordelen. Omdat een muurkas meestal tegen de muur van je woning wordt geplaatst, bespaar je ruimte in je tuin. En de kas staat dichtbij je woning. Zo ben je lekker snel bij je kas.

Als je een grote, wandvullende muurkas hebt, dan is de kas soms zelfs via een deur in je huis te bereiken. Dan hoef je niet eens naar buiten om je plantjes te verzorgen. Muurkassen zijn over het algemeen ook breder dan standaard kassen.

Opvulling van loze ruimte in je tuin

Een muurkas hoeft niet per se tegen de muur van je huis te staan. De kas kan ook tegen een loze muur in je tuin. Deze ruimte blijft vaak onbenut. Daarnaast ziet zo’n muur er vaak slordig uit. De muurkas fleurt dat ongezellige stukje tuin op. 

Warmte en elektriciteit uit je woning

Met een muurkas is het makkelijker om gebruik te maken van elektriciteit vanuit de woning. De kas staat tegen de muur van je huis en daarom kunnen kabels makkelijker doorgetrokken worden. 

Omdat de muurkas aan de woning verbonden is, komt warmte vanuit de woning de kas in. En er kan warmte in de muur opgeslagen worden. De temperatuur in de muurkas wordt dus deels vanuit de woning geregeld. Daarom is een muurkas wat energieverbruik betreft voordeliger. Omdat de muurkas warmer is dan een standaardkas, is het naast groenten en kruiden ook mogelijk bloemen te kweken.

Dit is mijn hond Bentley. Ze ligt lekker te genieten op een schaduwplekje in de tuin. 

Wintertuin

Als je het dak van je muurkas bedekt met dubbelwandig polycarbonaat, kan de muurkas ook in de winter veel voordelen bieden. Polycarbonaat houdt de warmte in de kas vast. Met een normale hobbykas is het moeilijker om in de winter de temperatuur van je kas op niveau te houden.

Let wel op: het is belangrijk dat je een kas op de juiste plek in je tuin zet. Er moet voldoende lichtinval zijn. Ook moeten er geen grote bomen of planten in de buurt staan. Want zij vinden de Makkelijke Moestuin Mix nogal lekker. De omliggende bomen en planten zullen gebruikmaken van de mix en nemen dan de voedingstoffen en het water van jouw plantjes af. Met een muurkas is het moeilijker om een goed plekje te vinden. Dit omdat de kas per se tegen een rechte muur moet staan. Je beperkt daarmee de mogelijkheden. De hobbykas is wat dat betreft makkelijker te plaatsen. 

Bij 't Vijfde Seizoen nemen we je aan de hand. Stap voor stap helpen we je met het uitkiezen van een geschikte kas voor in jouw tuin.


Tags:


Meer nieuws