Kas in de tuin: de aanschaf van een tuinkas

25 September 2020

Er zijn tuinkassen in alle soorten, maten, stijlen en materialen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij leggen je in het kort uit waar je aan moet denken bij de aanschaf van een tuinkas.   

Welke plek is geschikt voor je tuinkas? 

Voor je een tuinkas koopt, is het handig alvast een goed plekje te bedenken. Ga eens na wat je eigenlijk wilt met de kas. Wil je dat deze in een open ruimte staat? Wil je ruimte besparen en zet je ‘m liever tegen de muur? Houd er rekening mee dat de kas voldoende licht moet vangen. Wij raden aan lekker rustig onderzoek te doen naar de meest geschikte plek. Breng goed in kaart waar op welke momenten van de dag zonlicht je tuin binnenkomt. De plek van jouw kas bepaalt de kwaliteit van jouw oogst in de toekomst. Denk hier dus niet te makkelijk over.  

Ook in een kleine(re) (stads)tuin is plaatsing van een mooie kas mogelijk!

Wat is de juiste grootte van je tuinkas? 

Bij het kiezen van het juiste formaat van jouw kas is het belangrijk na te gaan wat je doelen en wensen zijn. Welke beplanting heb je bijvoorbeeld voor ogen? Zet dit voor jezelf op een rijtje. Breng in kaart hoeveel ruimte je in je tuin hebt. Als je de doelen, wensen en beschikbare ruimte op een rijtje zet, heb je zó de ideale kas te pakken.  
 
Veel mensen schaffen eerst een (te) klein kasje aan. Klein beginnen brengt natuurlijk minder risico’s met zich mee. Maar als je liefde voor moestuinieren groeit, kan de kas niet makkelijk meegroeien. Zonde als je weer een nieuwe aan moet schaffen. Als je de ruimte hebt, benut die!  
 
Nóg een reden om een niet te kleine kas te kopen: het is namelijk een heerlijk plek om al vroeg in het voorjaar (of laat in het najaar) een zitplek te creëren! Direct als het zonnetje maar even schijnt wordt de temperatuur in de kas al snel heel comfortabel. Je zit dan lekker warm binnen maar toch met een 'buitengevoel'! Om over de heerlijke sfeer in een plantenkas maar te zwijgen. Een heerlijke plek om volledig tot rust te komen!


 

Wat is het beste materiaal voor je tuinkas?  

Zoals we eerder al zeiden: het is belangrijk om goed onderzoek te doen. Dat geldt ook voor de materialen, de stevigheid en de constructie van je kas. Het is belangrijk dat je niet zomaar een goedkoop model kiest. We nemen het glas in je kas even als voorbeeld. Stel: je koopt het goedkoopste glas voor in je kas. Dat is niet veilig als je kinderen hebt. Neem dit soort belangrijke zaken mee in je beslissing.  

Voor welk glas ga je?  

Voor je kas kun je kiezen uit 3 soorten glas:  

'Gewoon’ (tuinders)glas 
De voordeligste optie. Het nadeel is dat het glas in gevaarlijke scherven breekt als het kapot gaat. Zeker met kinderen in de buurt is dat ongewenst! Deze glassoort wordt door 't Vijfde Seizoen dan ook niet geadviseerd. Bij de fabrikant Janssens is deze soort glas überhaupt niet beschikbaar. 

Gehard veiligheidsglas 
Deze glassoort is eigenlijk de standaard glassoort die 't Vijfde Seizoen levert. Afhankelijk van het merk wordt er een 3 mm (Royal Well, Halls, Eden) of 4 mm dikke glasplaat (Janssens) gebruikt in de kassen. Mocht dit glas toch breken dan breekt het in duizend(en) botte stukje glas. Dat geeft wel rommel natuurlijk maar is ongevaarlijk. En breken doet het niet snel, het is bestand tegen harde wind en ook hagel (al kunnen we niet zeggen hoe groot de hagelstenen mogen zijn...), glasbreuk wordt meestal veroorzaakt door steentjes die onder uit een (motor)maaier wegschieten. 

Polycarbonaat 
Dit hoogwaardige kunststof is nagenoeg onbreekbaar en isoleert beter dan gewoon glas en veiligheidsglas. Dat komt doordat het een dubbelwandige plaat is. Een groot nadeel is dat het niet transparant is en daarom kiezen veel klanten niet voor deze optie. Je wil je mooie planten en kas natuurlijk goed kunnen zien!

 

Wil je meer weten over de materialen en constructies van tuinkassen? Neem contact op met Mark, hij neemt graag de tijd om je uitgebreid te adviseren.

 

 

Meer nieuws

't Vijfde Seizoen maakt gebruikt van cookies. Accepteer