Tuinkas bouwen: hoe zit het met vergunningen? Tuinkas

Tuinkas bouwen: hoe zit het met vergunningen?

Door Rob de Haan 19 December 2023 | 17:12


Denk je eraan om je tuin te upgraden met een eigen tuinkas? Dan zijn er vast een aantal vragen waar je mee zit. Waar kun je rekening mee houden? En heb je hiervoor eigenlijk een vergunning nodig? Hierover lees je meer in deze blog.

Goed nieuws, meestal heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van een tuinkas in je (achter)tuin. Om vergunningsvrij je tuinkas te plaatsen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden vergunningsvrij bouwen

•    De tuinkas bevindt zich in jouw achtertuin.
•    De tuinkas is niet het enige bouwwerk op het perceel.
•    De nokhoogte van de tuinkas overschrijdt niet de 3 meter.
•    De totale vloeroppervlakte bedraagt niet meer dan 30 m², inclusief andere bijgebouwen.

Als je aan een van de bovenstaande regels voldoet, is de kans heel groot dat je geen vergunning nodig hebt. Stel dat je bijvoorbeeld van plan bent om de tuinkas in een stadstuin te plaatsen, dan is een vergunning mogelijk wel vereist. Bijvoorbeeld wanneer je een buurtkas plaatst. Raadpleeg hiervoor de vereniging van de stadstuin, maar verifieer altijd bij je eigen gemeente of een vergunning noodzakelijk is voor het plaatsen van een tuinkas. Of gebruik de handige vergunningschecktool (kies voor ‘bijbehorend bouwwerk bouwen’).

Tuinkas op een volkstuin
In je eigen tuin is er niet snel een vergunning nodig voor een tuinkas. Wil je het zeker weten? Check het dan bij jouw gemeente. Wil je een tuinkas plaatsen op een volkstuin? Dan variëren de regels. Een volkstuin is namelijk een publieke ruimte die door de gemeente aan inwoners wordt verhuurd. Daarom variëren de regels met betrekking tot een tuinkas op een volkstuin per volkstuin en per gemeente. Dit kun je dan ook het beste bij jouw gemeente navragen. Mocht je toch een vergunning nodig hebben, houd er dan rekening mee dat de aanvraag van de vergunning even duurt. Meestal gaan er maanden overheen tot je uitsluitsel krijgt.

Houd rekening met
Nu je weet dat je zeer waarschijnlijk geen vergunning nodig hebt voor je tuinkas, kun je alle voorbereidingen treffen. Waar je zéker aan moet denken:

•    De plek: ga na wat je wilt met de kas. Zet je ‘m tegen de muur of juist in een open ruimte? Breng in kaart op welke momenten van de dag zonlicht binnenkomt. Als je succesvol wil kweken in de tuinkas heb je per dag vier á vijf uur zon in je kas nodig.

•    De juiste grootte: denk na over welke beplanting je voor ogen hebt en of je misschien een loungeplek wilt creëren. Dan weet je ook hoeveel ruimte je nodig hebt. Zeker als je kweekruimte en loungeruimte wil combineren, zijn een aantal extra vierkante meters aantrekkelijk. En bedenk, spijt krijgen van te klein is vervelender dan spijt krijgen van iets te groot. 

•    Het materiaal: onderzoek goed alle opties wat betreft materialen, stevigheid en de constructie. 

Model en montage
Uiteraard is het dan de hoogste tijd om de kas te kiezen die het beste bij jouw wensen en behoeften past. De Helios Master is bijvoorbeeld erg populair. Heb je al een keuze gemaakt? Dan wordt het tijd om je tuinkas te monteren. Dit kun je natuurlijk zelf doen. In dat geval hebben wij nog een aantal handige tips. Ook nemen wij graag de volledige montage uit handen, zodat je in mum van tijd kunt genieten van je tuinkas.

Advies op maat
Twijfel je toch nog of je een vergunning nodig hebt? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op via e-mail of bel naar 0416 - 77 81 45. Wij voorzien je graag van advies op maat. Kom ook eens langs in onze showroom in Drunen en laat je inspireren.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon