In 3 stappen je tuinkas succesvol zelf monteren Kassen

In 3 stappen je tuinkas succesvol zelf monteren

Door Coen Withraeckers 26 September 2023 | 18:03


Heb je besloten om jouw tuin te verrijken met een tuinkas, en wil je deze zelf monteren? Dan is één ding heel belangrijk: doe dit nooit in je eentje! Dat is namelijk niet veilig. In deze blog lees je waar je nog meer rekening mee kunt houden.

Als je een kas aanschaft via ’t Vijfde Seizoen of Tuinkasgemak kun je ervoor kiezen om de tuinkas door onze monteurs te laten plaatsen. Maar als jij een echte doe-het-zelver bent, kun je er ook voor kiezen om zelf de montage op je te nemen. Je hebt hier slechts een waterpas en kitspuit voor nodig. De rest van benodigde gereedschappen (en de siliconenkit) wordt met de tuinkas meegeleverd.

Geschikte tuinkas

Laat je wel goed adviseren of jouw kas geschikt is voor doe-het-zelf montage. Grotere of complexe modellen (muurkassen, T-Models) kun je beter laten plaatsen door de vakman.

Een goed begin…

Stap 1 is een goede voorbereiding. Die is cruciaal. Zo kun je voor de plaatsing met een aantal dingen rekening houden:

 • Voldoende zonlicht in de tuinkas

 • Is er ook enige beschutting aanwezig (middagschaduw is meest ideaal)

 • Stevige, schone en rechte (waterpas) ondergrond

 • De grond is bestraat of in ieder geval aangetrild

 • Geen obstakels in de omgeving (bomen, struiken) of wortels/stenen in de bodem

Onderschat deze stap niet! Het belangrijkste bij het bouwen van een tuinkas is dat je ervoor zorgt dat het aluminium frame 100% waterpas en 100% haaks wordt gesteld. Doe je dit niet, dan loop je later tegen problemen aan. Denk aan glasplaten die moeilijk passen, schoren die er niet in gaan enzovoort. Besteed hier daarom de nodige tijd en aandacht aan, die tijd verdien je later met groot gemak terug.

Fundering

Bij stap 2 ga je aan de slag met de fundering. Die is noodzakelijk, omdat je anders het risico loopt op (glas)schade door verzakking. Als je kiest voor een tuinkas van Janssens AluSystems worden er altijd zelfdragende funderingsprofielen meegeleverd. Daarop kan de tuinkas veilig en degelijk worden gebouwd. Dat scheelt flink in de arbeid en de kosten om zelf een fundering aan te leggen.

Heeft de door jou gekozen tuinkas geen zelfdragende fundering? Dan kan je een betonbandfundering (gemaakt van betonnen opsluitbanden) aanleggen. Of een stevige bestrating gebruiken om je kas op te plaatsen. Ben je niet helemaal zeker wat voor jou de beste optie is? We adviseren je graag over de mogelijkheden en de beste keuze voor jouw situatie.

Aan de slag!

Als dit allemaal is geregeld, ben je klaar voor stap 3. De montage van je tuinkas. Zoals ik al eerder benoemde: zorg ervoor dat er iemand is die je helpt. Zeker bij het plaatsen van de langere profielen heb je minimaal één extra paar handen nodig. Nog een handige tip: leg een zeil neer voor als je schroeven, bouten of moeren laat vallen. In de tuin wil je die nog weleens kwijtraken.

Volg verder precies de instructies die in de montagehandleiding van de fabrikant staan. Deze wordt standaard meegeleverd met de tuinkassen. Ben je deze kwijt? Geen paniek! Meestal kun je hem terugvinden op de website van de fabrikant. Bovendien zijn er op YouTube voor het merk Janssens AluSystems hele handige geanimeerde bouwtekeningen beschikbaar. Daarin zie je precies hoe je alles in elkaar moet zetten.

Glasplaten plaatsen

Pas als je het frame in elkaar gezet hebt, ben je klaar om het glas te plaatsen. Let er op dat je ook alle schoren geplaatst hebt voordat je start met het glas. Deze passen namelijk uiterst precies en soms heb je nog wat speling nodig om ze er in te krijgen. Die speling is er niet meer als het glas al geplaatst is.

Verder nog twee belangrijke tips bij het plaatsen van glasplaten:

 1. Ga niet aan de slag als het hard waait! De platen vangen namelijk veel wind als je die in je handen hebt.

 2. Als je gestart bent met glas plaatsen, maak de klus dan gelijk af. Een kas die slechts gedeeltelijk voorzien is van glas is zeer kwetsbaar als het hard waait. De wind kan de kas dan als het ware ‘beetpakken’ en zo schade veroorzaken. Veiligheid boven alles!

Neem contact op

Heb je een vraag over de montage? Of heb je toch liever dat wij de montage van je overnemen? Geen probleem. Wij voorzien je graag van advies of nemen de montage met alle liefde uit handen. Neem hiervoor contact op met Mark Kusters via e-mail of bel naar 0416 - 77 81 45. Je bent natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom in Drunen.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
 • Woensdag 13:00 - 17:00
 • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
 • Alcoalaan 2N
 • 5151RW Drunen
Telefoon