Samen leven en moestuinieren in een buurtkas Kassen

Samen leven en moestuinieren in een buurtkas

Door Lotte Hamer 26 October 2023 | 12:16


Een plek om elkaar te ontmoeten, samen te tuinieren en activiteiten te organiseren? Een buurtkas is hiervoor een uitstekende oplossing. In dit artikel vertel ik waarvoor je een buurtkas kunt gebruiken en wat de voordelen zijn.

Collectieve initiatieven worden steeds populairder. Denk bijvoorbeeld aan Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Waarbij gelijkgestemden elkaar steeds vaker opzoeken om betaalbaar te wonen. Maar ook worden verschillende doelgroepen steeds meer bij elkaar geplaatst. Zodat ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Dit betekent vaak ook dat ze voorzieningen met elkaar delen, een buurtkas bijvoorbeeld.

Sterke gemeenschap

Buurtkassen bieden tal van voordelen. Zowel op individueel gebied, als voor de gemeenschap. Zo kan een buurtkas zorgen voor sterke gemeenschappen door mensen van diverse achtergronden samen te brengen. Ze bieden een gedeelde ruimte waar mensen kunnen samenwerken, vriendschappen kunnen opbouwen en de sociale cohesie kunnen versterken.

Gezondheid en welzijn

Tuinieren is niet alleen een uitstekende manier om lichaamsbeweging te krijgen, maar het kan ook stress verminderen en de geestelijke gezondheid verbeteren. En buurtkassen bieden toegang tot gezonde, verse producten.

Verder is het dé perfecte plek om te leren over natuur, duurzaamheid en landbouw. Een educatieve kans voor kinderen én volwassenen. Zodat mensen bewuster worden van hun omgeving.

Duurzaam

Lokaal geteelde producten verminderen de ecologische voetafdruk en bevorderen duurzaamheid. Buurtkassen moedigen buurtbewoners aan om in contact te komen met de natuur en bewuster om te gaan met hulpbronnen.

Activiteiten organiseren

Buurtkassen zijn niet alleen geschikt om te tuinieren. Ze bieden ook ruimte voor verschillende activiteiten. Denk aan:

 • Workshops en cursussen

  Over tuinieren, koken of andere activiteiten.

 • Kinderprogramma's

  Kinderen kunnen leren over de natuur en gezond eten. Scholen en jeugdorganisaties kunnen deze ruimtes gebruiken voor educatieve programma's.

 • Sociale evenementen

  Buurtkassen kunnen het decor vormen voor barbecues, picknicks, en andere sociale evenementen die de gemeenschap bij elkaar brengen.

Verleng het buitenleven

Een kas biedt beschutting tegen de grillen van de natuur. Het stelt je in staat om te blijven genieten van het plezier van tuinieren en de natuur. Zelfs bij koude temperaturen of regenachtig weer. Met een kas kun je vroeg in het voorjaar beginnen met zaaien en later in het jaar nog oogsten, waardoor het groeiseizoen aanzienlijk wordt verlengd. Een kas is een heerlijke plek om te ontspannen, te genieten van de warmte en alles wat het buitenleven te bieden heeft. Ongeacht de tijd van het jaar.

Kies de geschikte buurtkas

Welke kas het meest geschikt is, ligt natuurlijk aan wat je plannen zijn. Gebruik je de kas bijvoorbeeld alleen om te kweken? Of ook voor een loungeplek? Een aantal modellen die uitermate geschikt zijn als buurtkas zijn:

 • Janssens Helios Master: maximale afmeting 384 x 605.

 • Janssens: Professional Gigant: voor als je écht grote ruimte wilt/nodig hebt. Tot 18 meter lang en 6 meter breed is mogelijk.

 • Alle Custom Models van Janssens: stel je eigen ideale ruimte samen.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over een buurtkas? Of wil je er een aanschaffen? Neem contact op met Mark via e-mail of bel 0416 – 77 81 45. Hij voorziet je graag van advies. Je bent natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom in Drunen. Waar je inspiratie op kan doen voor jouw tuinkas of -kamer en samen met Mark jouw ideale configuratie digitaal in 3D kan samenstellen.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
 • Woensdag 13:00 - 17:00
 • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
 • Alcoalaan 2N
 • 5151RW Drunen
Telefoon