Hier kun je op letten bij de plaatsing van je tuinkas Tuinkas

Hier kun je op letten bij de plaatsing van je tuinkas

Door Rob de Haan 12 June 2023 | 13:07


Stel, je hebt een mooie tuinkas op het oog. Je ziet het al helemaal voor je: lekker aan de slag, je eigen groenten kweken. Voor de groei van je gewassen is het wél belangrijk een goede plek te kiezen. Waar kun je vooral op letten? Ik geef je een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Doe er je voordeel mee. 

Houd rekening met de zon

Om te kunnen groeien is de zon natuurlijk onmisbaar voor je plantjes. Let daarom op schaduwen van onder andere schuttingen, bomen en het huis van je buren. Sommige gewassen zoals boerenkool groeien goed in de schaduw, gezien de omvang van deze plant is het ook beter die buiten de tuinkas in je moestuin te kweken. Andere gewassen groeien beter in de zon. Zoals tomaten, paprika’s, komkommers en meloenen. Deze gewassen groeien sowieso beter in een warme tuinkas! Denk dus naast de plaatsing van de kas ook goed na over waar in de kas je je gewassen plaatst. 

Hoe weet je precies wat de positie van de kas moet zijn? Kijk hiervoor naar de nok. Plaats je deze in zuid-noordrichting dan profiteer je maximaal van de warmte. Ook de deur van je kas speelt een rol als het gaat om zonopbrengst. Waar positioneer je de deur? De zuidkant is ideaal. Hierdoor kan de scherpe en felle zon optimaal zijn werk doen. 

Bescherming tegen de wind

Als je kiest voor een robuuste tuinkas met een stevige constructie en verankering hoef je in principe niet bang te zijn voor beschadiging van je tuinkas door harde wind. Maar het weer wordt steeds extremer, dus als je in de gelegenheid ben is een plek die wat meer beschut is altijd beter. Een haag kan bescherming bieden natuurlijk maar hou wel voldoende ruimte tussen de haag en de kas. Dat is noodzakelijk om de tuinkas veilig op te kunnen bouwen, maar ook om de kas twee keer per jaar schoon te kunnen maken aan de buitenzijde. Als je de tuinkas een beschutte plek geeft, let er dan ook op dat er nog voldoende zon in de kas kan schijnen. Je gewassen hebben ongeveer 5 tot 6 uur zon per dag nodig. Schaduw in de middag op je kas is ideaal. 

Bereikbaarheid 

Tot slot: de bereikbaarheid van de kas. Je zult merken dat je de kas intensiever gaat gebruiken, als deze makkelijk te bereiken is. Zo haal je meer uit je kas. Denk ook aan de bereikbaarheid als het gaat om de plaatsing van de deur. Positioneer hem op een plek die goed bereikbaar is, of zorg ervoor dat je er een pad naartoe creëert. Zo kan jij lekker beginnen met het plaatsen van je gewassen in de tuinkas.  

Aan de slag!

Kijk wat er allemaal mogelijk is in jouw tuin. Benieuwd naar welke tuinkas het best in je tuin past? Een vrijstaande tuinkas, een muurkas of toch een T-Model? Neem gerust contact op met Mark. Je kunt hem bereiken via e-mail of op 0416 - 77 81 45


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon