Bescherm je moestuin optimaal tegen de winter Moestuin

Bescherm je moestuin optimaal tegen de winter

Door Nicole Hendriks 07 December 2023 | 09:44


Het einde van het jaar is alweer in zicht. Dat betekent dat het tijd is om je moestuin winterproof te maken. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen, om ervoor te zorgen dat je moestuin goed de winter doorkomt. Ik geef je in deze blog een aantal handige tips.

De dagen zijn korter en er is steeds meer kans op kou en regen. Daar wil jij je moestuin natuurlijk tegen beschermen. Kijk eerst goed hoe je moestuin er nu bij staat. Valt er nog wat te oogsten? Dit is een uitstekend moment om bijvoorbeeld boerenkool of spinazie te oogsten als je deze rond augustus hebt ingezaaid.

Onkruid weghalen

Als je de laatste oogst hebt binnengehaald, is het onkruid aan de beurt. Let op, want als je ervoor kiest om dit pas in het voorjaar te doen, kost het je veel meer werk en tijd. Let ook goed op of er nog plantenresten liggen van kolen en andere gewassen. Hier kunnen namelijk insecten in overwinteren en die houd je het liefst zo snel mogelijk bij je moestuin vandaan. Als je een composthoop hebt, kun je het onkruid en de plantenresten mooi daarvoor gebruiken.

De winterperiode is voor je moestuin een moment om tot rust te komen, te herstellen en de voedingsstoffen voor volgend jaar aan te vullen. Daarom is het goed om de bodem van je moestuin flink om te spitten. Doordat de grond nu nog zacht is, gaat dat een stuk gemakkelijk dan wanneer het vriest.

Mulchen en bodembescherming

Met het aanvullen van voedingsstoffen kun je de moestuingrond een handje helpen. Hierbij komt het hebben van een eigen composthoop weer van pas. Hiermee kun je namelijk je grond mulchen.

Door je bodem te bedekken met een mulchlaag zorg je ervoor dat je plantjes na de winter weer voldoende voedingsstoffen krijgen om te groeien.

Het mulchen van je bodem heeft tal van voordelen, naast dat het je bodem voorziet van nieuwe voedingsstoffen. Namelijk:

  • Het houdt vocht in de grond

  • Het gaat onkruid tegen

  • Het is goed voor de natuur

  • Het verbetert de bodemstructuur

Hierna kun je de grond bedekken met stro, hooi of bladafval als bodembescherming. Zo bescherm je jouw moestuingrond tegen de grillen van het winterse weer.

Kies voor een tuinkas

Met een tuinkas maak je het mogelijk het kweekseizoen te verlengen. En dus langer jouw hobby uit te oefenen! Doordat je de omstandigheden voor je planten kunt reguleren (vochtigheid, hoeveelheid water, temperatuur) zijn je planten beter beschermd en zullen het dus beter doen. Bovendien, een tuinkas kan je ook gebruiken voor het laten overwinteren van andere planten (denk aan olijfboompjes, oleanders en ander sub-tropische planten. Let wel: als het heel hard vriest dien je de tuinkas ook vorstvrij te houden (bv. met speciale elektrische verwarmingsapparatuur).

Laat je inspireren

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van je moestuin en tuinkas in de winter? Of ben je op zoek naar de juiste tuinkas waarin je moestuin kan overwinteren? Neem gerust contact op met Mark. Hij adviseert je graag over de mogelijkheden vanuit jouw wensen en behoeften. Kom ook langs in onze showroom voor een kop koffie en inspiratie.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon