Zorg voor een optimaal klimaat in je tuinkas Tuinkas

Zorg voor een optimaal klimaat in je tuinkas

Door Mark Kusters 19 January 2024 | 09:59


Een optimaal klimaat is cruciaal als je jouw eigen groenten en fruit verbouwt in je tuinkas. Maar hoe bied je jouw gewassen de beste omstandigheden om te groeien? In deze blog geven we je een aantal handige tips.

Planten zoeken voortdurend naar de juiste temperatuur, om optimaal te groeien. Daarom is het heel belangrijk dat je zorgt voor een constante temperatuur en de juiste luchtvochtigheid. Zodat je het beste uit je moestuin haalt.

Temperatuur en vocht reguleren

Optimaal kweekplezier begint bij de juiste balans van temperatuur en vocht in je kas. Nadat je met enthousiasme je kas hebt opgezet en je kweekbakken hebt geïnstalleerd, is het tijd om aandacht te besteden aan het ideale groeiklimaat.

Stel je voor: weelderige tomatenplanten staan trots in je kas, maar zonder voldoende luchtcirculatie loop je het risico dat ongewenste schimmels zich nestelen. Een gouden tip om dit tegen te gaan: regelmatig luchten.

Het perfecte groeiklimaat

Streef naar het perfecte groeiklimaat in je tuinkas, een comfortabele temperatuur tussen de 22°C en 24°C, en een luchtvochtigheid die varieert tussen de 60 en 80 procent. Hoe creëer je dit paradijs voor je planten? Simpelweg door regelmatig en grondig te ventileren, idealiter minstens één keer per dag. Hou in de winter rekening met de kou die meer grip krijgt. In dat geval is een paar keer per week voldoende om die ideale omstandigheden te behouden.

Zorg ervoor dat bij vorstvrije temperaturen ventilatie een vaste gewoonte wordt. Zo geef je je planten de optimale omgeving om te gedijen. Laat die frisse lucht stromen en behoud je tuinkas als een bloeiend paradijs, het hele jaar door.

Invloeden

Het volgende heeft invloed op de temperatuur en luchtvochtigheid in je tuinkas:

  • het weer (omgeving, buitenlucht)

  • de grootte van de ruimte, de constructie, de ramen en zonwering

  • het eventueel aanwezige verwarmingssysteem

  • de ventilatieapparatuur en/of het ventilatiesysteem

Perfecte luchtcirculatie

Hoe verzorg je die perfecte luchtcirculatie? Kies voor een kas met dakramen en/of louvreramen. Hiermee geef je je planten de ademruimte die ze verdienen. Bij tuinkassen met een vaste configuratie is het aantal (dak)ramen al afgestemd op het formaat van de kas. Wil je het aantal dak-, uitzet- of lamellenramen zelf bepalen? Configureer je kas dan zelf, dat kan heel eenvoudig met deze configurator.

Automatische raamopeners

Wil je de natuur een handje helpen? Ga dan voor automatische raamopeners, zonder gedoe met stroom. Een slimme cilinder, gestuurd door oliedruk, opent en sluit de ramen als een betrouwbare tuinhulp. Bij warm weer gaan de ramen open en bij kou sluiten ze weer. Zo blijft jouw kas op de ideale temperatuur en waarborg je de juiste luchtvochtigheid, zonder dat je er continu bovenop hoeft te zitten.

Extra dakraam

Extra tip: als je twee dakramen hebt, rust er één uit met een automaat voor een uitmuntende luchtcirculatie. Hierdoor behoud je de controle, want je kunt altijd nog handmatig een raam openzetten als je dit toch nodig acht. Een perfecte mix van gemak en groeikracht.

Laat je inspireren

Ben je nieuwsgierig naar andere handige tips? Of ben je nieuwsgierig naar handige accessoires om de temperatuur en luchtvochtigheid te regelen in je tuinkas? Ik voorzie je graag van inspiratie en advies. Neem hiervoor gerust contact met mij op via e-mail of bel naar 0416 - 77 81 45. Kom ook eens langs in onze showroom in Drunen voor een kop koffie en inspiratie.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon