5 tips om je moestuin te combineren met je dagelijks leven Moestuin

5 tips om je moestuin te combineren met je dagelijks leven

Door Lotte Hamer 24 January 2024 | 15:17


Wil je graag een moestuin starten, maar weet je niet goed hoe je dit kunt combineren met je dagelijks leven? Geen zorgen, met onze tips kun je beide straks uitstekend combineren. Zonder dat het je bergen aan tijd en moeite kost.

Natuurlijk vraagt een moestuin wel wat investering in tijd en moeite. Maar met onze tips weet je je tijd efficiënt in te delen, zodat het heel goed te doen is. En je andere bezigheden niet in gevaar komen.

Planning is key

Mijn eerste tip: maak elk jaar een moestuinplanning. Als je weet wat je wilt kweken als het moestuinseizoen begint, weet je precies wanneer iets voorgezaaid, uitgeplant of geoogst moet worden. Met een goede planning kun je dit ook heel eenvoudig inplannen in je agenda. Zodat je alle tijd hebt om te tuinieren. Overvolle weekenden of onverwachtse werkzaamheden zijn hierdoor verleden tijd. Je kunt alle werkzaamheden namelijk goed verdelen.

Kijk kritisch naar je tijd

Hoeveel tijd kun je vrijmaken per week om in je moestuin te werken? Een paar uur in het weekend is al voldoende, maar dan moet je die tijd er natuurlijk wel voor over hebben. Want succes behalen is belangrijk om gemotiveerd te blijven voor het onderhouden van een eigen moestuin. Let ook op dat je niet te streng bent voor jezelf. Je hebt nou eenmaal te maken met Moeder Natuur, die laat zich zelden leiden door een planning en trekt vaak haar eigen plan. Soms is het te warm, te droog of te nat en kosten bepaalde werkzaamheden meer tijd. Elk moestuinjaar is anders; focus je vooral op dingen die goed gaan. Dat motiveert.

Makkelijke Moestuin

Een belangrijk tip die je veel tijd en werk bespaart is: houd het overzichtelijk. Een uitstekende manier om overzicht te houden is door te kiezen voor de Makkelijke Moestuin. Het grote verschil met een normale moestuin, is namelijk dat je hierbij kleine bakken gebruikt (vaak 1,20 bij 1,20 meter). Deze bakken zet je op je bestaande grond, tegels of grasveld en vul je met de Makkelijke Moestuinmix. Zo krijgen je planten alles wat ze nodig hebben.

Bij de Makkelijke Moestuin verdeel je jouw bakken in kleine vierkante vakken van 30 bij 30 centimeter. Zo houd je het gestructureerd en overzichtelijk. Dit scheelt je niet alleen ruimte, maar ook nog eens een hoop werk. Maar wel mét een goede oogst. De kansen op een goede oogst zijn namelijk beter dan wanneer je groot begint. Zodat je heerlijk na je drukke dag kunt kokkerellen met je lekkere, zelf verbouwde groenten.

Mulchen

Het zijn vaak dezelfde taken waar alle moestuiniers tegenop zien. Onkruid wieden en water geven. Deze werkzaamheden nemen niet per se veel tijd in, maar vinden de meeste tuiniers een stuk minder leuk. Waardoor ze er tegenaan hikken. Oogsten of je oogst verwerken is natuurlijk ook veel leuker. Bladeren, houtsnippers of gemaaid gras zijn geschikt om te mulchen. Je bedekt hiermee de bodem waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Hierdoor hoef je dus ook minder onkruid te wieden. De mulchlaag zorgt er ook voor dat de zon de grond niet snel kan uitdrogen. Waardoor je jouw planten minder vaak water hoeft te geven.

Overweeg planten met weinig onderhoud

Start je net met je eerste moestuin? Overweeg dan om eerst eens te beginnen met groenten en fruit dat weinig onderhoud nodig heeft. Zo kun je ervaren of moestuinieren echt iets voor jou is. Groenten die minder onderhoud vragen zijn bijvoorbeeld:

Deze groenten doen het altijd goed en hebben relatief weinig verzorging nodig. Doe er je voordeel mee.

Meer informatie

Nieuwsgierig naar meer handige tips? Of wil je jouw moestuin uitbreiden met een tuinkas? Neem gerust contact op met Mark. Hij adviseert je graag over de mogelijkheden vanuit jouw wensen en behoeften. Wil je graag wat inspiratie opdoen? Dan ben je van harte welkom in onze showroom in Drunen.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon