
Kas in de tuin: de aanschaf van een tuinkas
Door Mark Kusters 25 September 2020 | 09:00
Er zijn tuinkassen in alle soorten, maten, stijlen en materialen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij leggen je in het kort uit waar je aan moet denken bij de aanschaf van een tuinkas.
Welke plek is geschikt voor je tuinkas?
Voor je een tuinkas koopt, is het handig alvast een goed plekje te bedenken. Ga eens na wat je eigenlijk wilt met de kas. Wil je dat deze in een open ruimte staat? Wil je ruimte besparen en zet je ‘m liever tegen de muur? Houd er rekening mee dat de kas voldoende licht moet vangen. Wij raden aan lekker rustig onderzoek te doen naar de meest geschikte plek. Breng goed in kaart waar op welke momenten van de dag zonlicht je tuin binnenkomt. De plek van jouw kas bepaalt de kwaliteit van jouw oogst in de toekomst. Denk hier dus niet te makkelijk over.
Op de foto zie je een deel van mijn tuin in het Brabantse Herpt
Wat is de juiste grootte van je tuinkas?
Bij het kiezen van het juiste formaat van jouw kas is het belangrijk na te gaan wat je doelen en wensen zijn. Welke beplanting heb je bijvoorbeeld voor ogen? Zet dit voor jezelf op een rijtje. Breng in kaart hoeveel ruimte je in je tuin hebt. Als je de doelen, wensen en beschikbare ruimte op een rijtje zet, heb je zó de ideale kas te pakken.
Veel mensen schaffen eerst een (te) klein kasje aan. Klein beginnen brengt natuurlijk minder risico’s met zich mee. Maar als je liefde voor moestuinieren groeit, kan de kas niet makkelijk meegroeien. Zonde als je weer een nieuwe aan moet schaffen. Als je de ruimte hebt, benut die!
Je moet ook niet te snel een té grote kas willen. Als ruimte onbenut blijft, is dat zonde. Daarom is het zo belangrijk om alles goed op een rijtje te zetten. Niet te klein, niet te groot: maar precies het juiste formaat. Dat is waar we voor gaan!
Wat is het beste materiaal voor je tuinkas?
Zoals we eerder al zeiden: het is belangrijk om goed onderzoek te doen. Dat geldt ook voor de materialen, de stevigheid en de constructie van je kas. Het is belangrijk dat je niet zomaar een goedkoop model kiest. We nemen het glas in je kas even als voorbeeld. Stel: je koopt het goedkoopste glas voor in je kas. Dat is niet veilig als je kinderen hebt. Neem dit soort belangrijke zaken mee in je beslissing.
Voor welk glas ga je?
Voor je kas kun je kiezen uit 3 soorten glas:
'Gewoon’ glas
Meestal de voordeligste optie. Het nadeel is dat het glas versplintert als het breekt. Als er splinters in je moestuin vallen, is de oogst onbruikbaar.
Veiligheidsglas
Een duurdere optie. Bij breuk versplintert het glas niet, maar breekt het in stukken.
Polycarbonaat
Meestal de duurste optie. Dit hoogwaardige kunststof is nagenoeg onbreekbaar en isoleert beter dan gewoon glas en veiligheidsglas. Klein nadeel: als er veel krassen op komen, kan dit de lichtdoorvoer nadelig beïnvloeden (maar dan moet je het wel heel ruw behandelen).
Het ‘skelet‘ van je tuinkas bestaat eigenlijk altijd uit aluminium, hout of een combi.
Voor- en nadelen van verschillende materialen
Folie is goedkoper dan glas. Maar het is goed om te weten dat glas beter isoleert. Ook zorgt glas voor een betere lichtinval. Wil je telen in de winter en in het voorjaar? Dan is glas voor jou een betere optie. Kies je voor glas? Dan heb je een stevigere constructie nodig dan bij folie.
Glas is breekbaar. Houd hier rekening mee. Neem het mee in je overwegingen. Veel kassen worden daarom tegenwoordig van polycarbonaat gemaakt (hoogwaardig kunststof). Dit breekt niet en het isoleert zelfs beter dan glas. Het nadeel van polycarbonaat is dat het minder licht doorlaat. Planten kunnen door de uv-straling verkleuren.
Ik heb ontzettend veel plezier van mijn tuinkas, die siert mijn tuin
Tags: Tuinkas Buitenleven
Meer nieuws
- 27/01 Urban farming: ook met weinig ruimte, is er veel mogelijk
- 09/01 Moestuinieren op school: steeds populairder!
- 21/12 Met regelmatig onderhoud voorkom je reparaties en beleef je meer plezier aan je tuinkas
- 15/11 Even voorstellen: onze tuinkasmonteurs
- 25/10 De muurkas: de optimale combinatie van kweekkas en tuinkamer
- 27/01 Urban farming: ook met weinig ruimte, is er veel mogelijk 0 reacties
- 09/01 Moestuinieren op school: steeds populairder! 0 reacties
- 21/12 Met regelmatig onderhoud voorkom je reparaties en beleef je meer plezier aan je tuinkas 0 reacties
- 15/11 Even voorstellen: onze tuinkasmonteurs 0 reacties
- 25/10 De muurkas: de optimale combinatie van kweekkas en tuinkamer 0 reacties
-
-
Adres
ALCOALAAN 2N
5151 RW DRUNEN
Gratis parkeergelegenheid beschikbaar
0416 - 77 81 45
-
Bezoek de showroom
Reguliere openingstijden:
De showroom is op woensdag- en zaterdagmiddag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast is de showroom op afspraak geopend.
Op zaterdag 24 en 31 december 2022 is de showroom gesloten. In de kerstperiode kunt u uiteraard wel op afspraak de showroom bezoeken.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Bel met Mark voor het maken van een persoonlijke afspraak.
Een afspraak kan worden gemaakt op alle dagen in de week, behalve op woensdag- en zaterdagmiddag en zondag.
Telefoon: 0416 - 77 81 45.
Kom langs en laat je vrijblijvend informeren/adviseren!