Tuinkas kopen: hoe kies je het juiste formaat?
Door Mark Kusters 20 October 2020 | 14:45
Het aanbod tuinkassen is enorm. Er is veel keuze in merken, modellen, en materialen. Binnen de modellen zijn ook nog eens verschillende afmetingen te verkrijgen. Dat laatste is belangrijk als je een kweekkas gaat kopen: welke afmeting kies je? Ik help je graag op weg.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: waak ervoor dat je niet een te kleine kas koopt. Veel beginnende moestuinders zijn te bescheiden en kopen een kas die al snel te klein lijkt. Of ze staren zich blind op de prijs: want een grotere kas is duurder. Wil je een kweekkas kopen waar je járen plezier van hebt? Let op de volgende punten:
1. Kweektafel of kweekkas kopen?
Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, smaakt moestuinieren al snel naar meer. Voor het opkweken van een zaadje naar een plantje kom je met een kweektafel- of schap al een heel eind. Wil je groentes als tomaten en courgettes kweken, dan heb je meer ruimte nodig. Zo wordt een tomatenplant buiten 1 – 1,5 meter, maar in een tuinkas twee tot drie keer zo groot. Houd hier dus rekening mee.
Op de foto zie je een kweekbak in mijn kas. In mijn tuin in het Brabantse Herpt kweek ik erop los.
2. Let op de goothoogte
Ook de goothoogte is belangrijk. In andere woorden: hoe hoog is je kas aan de zijkanten? Ben jij van plan om uren in je kas door te brengen? Dan is het zonde om een kweekkas te kopen met een goothoogte van slechts 1.60 meter. Je kunt dan maar op weinig plekken staan. Een goothoogte van 1.80 meter is dan beter, 2 meter ideaal. Ook vergroot je dan de mogelijkheden van je kas. Je kunt overal staan en je planten krijgen alle ruimte.
3. Vergeet de nokhoogte niet
De nokhoogte is het hoogste punt in je kas en zegt veel over het gebruiksgemak. Het is namelijk bepalend voor de deurhoogte. Wil je niet bukken als je de kas binnenloopt? Let dan op de hoogte van de nok. Daarnaast wordt door een hoge nok de helling van het dak steiler. Dit ziet er niet alleen fraai uit, maar zorgt er ook voor dat het glas mooi schoonspoelt. Bij de kassen van Janssens AluSystems kun je daarvoor kiezen.
4. Waarvoor ga je je kas gebruiken?
Ga je als beginner een kweekkas kopen, bedenk dat eerst goed waarvoor je de kas wel én niet gaat gebruiken. En laat je goed informeren over de voor- en nadelen van elke type kas. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Specifieke kassen zijn geschikt voor het voorkiemen en kweken van zaadjes, of het (door)groeien van planten. Voor de opslag van tuinmaterialen of het overwinteren van planten zijn weer andere kassen geschikt. En wil je je kas ook gebruiken als tuinkamer, om een kopje koffie te drinken? Dan zijn andere aspecten weer belangrijk. Handig om bij stil te staan.
Tot slot
Wil je meer weten over de verschillen tussen de kassen? Of heb je advies nodig tijdens het keuzeproces? Zelf maakte ik ooit de fout om een kas te kopen waar ik nu minder blij mee ben, omdat ik niet wist waar ik op moest letten. Daarom help ik jou en andere moestuinierders graag, zodat jullie een kweekkas kopen waar je járen plezier van hebt. Neem gerust contact op.
Mijn tuin is altijd lekker fleurig. Op de foto zie je mijn lavendelplanten in volle bloei.
Showroom
- Woensdag 13:00 - 17:00
- Zaterdag 13:00 - 17:00
- Alcoalaan 2N
- 5151RW Drunen
- 17/10 Verleng je moestuinseizoen in drie stappen 0 reacties
- 27/08 Upgrade je tuin met een luxe tuinkas van ’t Vijfde Seizoen 0 reacties
- 15/08 Droge moestuingrond? Zo win jij de strijd tegen de droogte 0 reacties
- 21/06 Slootwater, vervuilde grond... en dan een moestuin?! 0 reacties
- 02/02 5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken 0 reacties