Overwinteren in de tuinkas: het hele jaar verse producten uit eigen tuin
Door Coen Withraeckers 01 September 2021 | 13:30
Wil je het hele jaar door genieten van verse producten uit jouw eigen makkelijke moestuin? Kies dan voor een tuinkas. Zo zorg je voor een beschermde omgeving voor je planten en voldoende zonlicht. In deze blog vertel ik je alles over overwinteren in een tuinkas en waar je rekening mee kunt houden.
Sommige mensen zetten hun planten ’s winters in de garage, om ze te beschermen tegen de vorst. Het probleem is dan alleen dat planten niet genoeg zonlicht krijgen. In een tuinkas heb je dit probleem niet. Hiermee bescherm je jouw planten tegen de vorst of beperk je de vorst tot enkele graden.
Welke kruiden en groenten?
Dankzij de tuinkas kun je in de winter niet alleen langer door met je moestuin, je kunt ook eerder in het voorjaar oogsten. Zodra er meer daglicht is en de temperaturen stijgen, krijgen jouw jonge plantjes een enorme groeispurt. Een aantal voorbeelden van (blad)groenten en kruiden die je kunt laten overwinteren in de tuinkas zijn:
- winterspinazie
- lente-uitjes
- (snij)biet
- tijm
- oregano
Overwinteren van planten
Naast de voordelen die een tuinkas heeft voor je moestuinplanten, kun je jouw planten er ook uitstekend in laten overwinteren. Denk bijvoorbeeld aan planten die van warmte houden: olijfboompjes, oleanders, citrusvrucht boompjes/struiken, maar óók geraniums. Deze doen het allemaal fantastisch in de tuinkas in de winter en gaan zo weer fris en sterk het voorjaar in.
Tip: blijf de tuinkas ventileren
In de tuinkas blijft het zeker 2 tot 3 graden warmer dan buiten. Zo houd je de ergste vorst buiten de deur. Schijnt het zonnetje overdag lekker op de tuinkas, dan heb je zelfs kans dat de temperatuur binnen oploopt tot 10 graden. Ideaal om ’s winters je groenten en kruiden te verbouwen.
Het lijkt misschien logisch om dan alle warmte binnen te houden, maar voor een succesvolle oogst is het belangrijk dat je blijft ventileren. Zo zorg je ervoor dat de temperatuur niet te veel schommelt en houd je de luchtvochtigheid laag. Doe je dit niet en staat er een lekker winterzonnetje op je kas, dan verdampt het water door de warmte en wordt de lucht in de kas vochtiger. Dat vocht condenseert ’s nachts als het kouder wordt en daardoor komt het vocht op de planten en de binnenkant van de kas terecht. Dit kan leiden tot schimmelvorming en ziektes.
Meer weten?
Wil je meer inspiratie en tips over de juiste tuinkas voor jouw moestuin? Vind en bestel jouw ideale tuinkas op Tuinkasgemak, zodat je goed voorbereid de winter in kunt. Daarnaast geef ik je graag persoonlijk advies, kom gerust eens langs bij onze showroom in Drunen. Voor meer tips en inspiratie voor je makkelijke moestuin, kijk je op onze webshop Moestuingemak of in de Makkelijke Moestuin App.
Meer nieuws
Showroom
- Woensdag 13:00 - 17:00
- Zaterdag 13:00 - 17:00
- Alcoalaan 2N
- 5151RW Drunen
- 17/10 Verleng je moestuinseizoen in drie stappen 0 reacties
- 27/08 Upgrade je tuin met een luxe tuinkas van ’t Vijfde Seizoen 0 reacties
- 15/08 Droge moestuingrond? Zo win jij de strijd tegen de droogte 0 reacties
- 21/06 Slootwater, vervuilde grond... en dan een moestuin?! 0 reacties
- 02/02 5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken 0 reacties