Tuinkas met victoriaanse nok: stijlvol én praktisch Tuinkas

Tuinkas met victoriaanse nok: stijlvol én praktisch

Door Nicole Hendriks 31 December 2021 | 11:12


Iedereen met een tuinkas kent het wel: je wil dat hij schoon en netjes blijft, maar de vogels in de tuin maken dat praktisch onmogelijk. Met de victoriaanse nok is dit verleden tijd. En dat niet alleen, want in combinatie met de strakke lijnen van de kas ziet het er ook nog eens super stijlvol uit.

De Victoriaanse nok staat ook wel bekend als ‘cresting’ of ‘hanekam’. Maar wat is het eigenlijk? Zie het als een kunststof kam die je bovenop de kas legt. De punten van deze kam staan omhoog, waardoor vogels niet op de nok van je kas gaan zitten. Wel zo handig, want daardoor blijft de kas vrij van vogeluitwerpselen. 

Klasse en smaak
De victoriaanse nok  is dus praktisch én stijlvol. De victoriaanse stijl komt van oorsprong van de welvarende, Engelse klassen die leefden in de 19e eeuw. Deze stijl straalt smaak en klasse uit. Het is niet voor niets dat je deze bouwstijl vroeger alleen bij rijke families tegenkwam. Gelukkig is deze romantische, luxere stijl tegenwoordig voor iedereen toegankelijk. Met de victoriaanse nok geef je jouw tuin nét dat beetje extra klasse.

Klassieke uitstraling
Een kas in victoriaanse stijl kenmerkt zich door de sierlijke details en boogvormen. Dit wordt gecombineerd met strakke lijnen, symmetrische vormen en robuuste materialen. Dit in combinatie met de fraaie gevel maakt dat de kas met zijn klassieke uitstraling gelijk in het oog springt. Je haalt dus een echte blikvanger in je tuin.

Temperate House: must see voor liefhebbers!
Voor liefhebbers van tuinkassen met een victoriaanse nok is er een plek die je een keer gezien moet hebben. Daar staat namelijk de grootste victoriaanse kas ter wereld. Hiervoor moet je in Londen zijn, in de Kew Gardens om precies te zijn. Hier vind je de enorme kas die de bijnaam Temperate House heeft gekregen, omdat er planten uit een gematigd klimaat in staan.

Je vindt hier meer dan 1500 planten van over de hele wereld. Onder andere een boel zeldzame en bedreigde plantensoorten. Een unieke verzameling. Het gerestaureerde bouwwerk is een goede reden om een bezoek te brengen aan de botanische tuin tussen Richmond upon Thames en Kew als je eens in de buurt bent.


Tags:


Meer nieuws