Zo zorg je voor elektriciteit en stromend water in je tuinkas Tuinkas

Zo zorg je voor elektriciteit en stromend water in je tuinkas

Door Rob de Haan 08 March 2022 | 10:18


Als liefhebber van (moes)tuinieren en de natuur, ben je natuurlijk het liefst het hele jaar door buiten. Met een tuinkas kan dat. Hiermee geniet je langer van het buitenleven en kun je jouw groenten langer kweken. Bij het plaatsen van je kas is het raadzaam om goed na te denken welke voorzieningen je nodig hebt. In deze blog lees je hoe je jouw tuinkas kunt voorzien van voorzieningen als elektriciteit en stromend water.

Deze voorzieningen maken het werken in je tuinkas een stuk gemakkelijker. Je hebt bijvoorbeeld elektriciteit nodig voor je verlichting of verwarming. En met een wateraansluiting wordt het bewateren van je planten wel erg eenvoudig. Je wilt voorkomen dat je tuinkas al staat en dan pas bedenkt dat je een stroom- of watervoorziening mist. Het scheelt je een hoop gedoe als je dit direct regelt bij de plaatsing van je tuinkas. Toch is er ook na de plaatsing van je tuinkas nog van alles mogelijk.

Leidingen
Meestal wordt een tuinkas ergens in de (moes)tuin geplaatst, op enige afstand van het woonhuis. Het is daarom slim om voordat je de tuinkas gaat plaatsen te bedenken waar je water en stroom vandaan gaat halen. Die leidingen zullen op veilige diepte in de grond moeten worden gelegd dus als er toch als voorbereidende (graaf)werkzaamheden moeten plaatsvinden kan je daar maar beter gelijk rekening mee houden.

Zowel de grondkabel voor stroom als de waterleiding laat je dan onder de aan te leggen betonbandfundering doorlopen en naar boven komen op de plaats in de tuinkas waar je de aansluitingen wil (laten) maken.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de installatie van je gewenste voorzieningen. Maar dit kan behoorlijk gevaarlijk zijn als je niet goed weet wat je doet. Zeker op het gebied van elektriciteit. Daarom is het raadzaam om dit soort werkzaamheden altijd door een professional te laten uitvoeren.

Water en elektriciteit, waarom?
Op tijd en voldoende water geven aan je moestuinbakken in de kweekkas is natuurlijk erg belangrijk om succesvol te kweken. Dat kan natuurlijk met een gieter maar in de zomer kan dat een heel gezeul worden. Hoe makkelijk is het dan als je een kraan heb in of bij je tuinkas waar je een flexibele tuinslang op kan aansluiten. Met de juiste sproeikop wordt het dan een fluitje van een cent om water te geven.

Elektriciteit is minder van belang, maar kan zeker makkelijk zijn in de tuinkas. Denk bijvoorbeeld aan verlichting en het gebruik van (tuin)gereedschap. Wellicht gebruik jij de tuinkas niet om te kweken maar voor een hele andere toepassing, denk aan een werkkamer, atelier of tuinkamer. Met een aantal tactische stroompunten hoef je niet met verlengsnoeren door je tuin te zeulen. Het is alleen wel belangrijk dat externe stopcontacten waterdicht zijn en voorzien van een extra zekering in de meterkast. Wat betreft voorzieningen in je tuinkas kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Dit ligt natuurlijk ook aan je budget.

Vraag om advies
Heb jij plannen om een tuinkas aan te schaffen en wil je goed beslagen ten ijs komen? We snappen best dat je niet goed weet waar te beginnen. Daarom geven we jou graag advies en denken we graag met je mee om jouw project aan te pakken. Kom gerust langs in onze showroom of bel naar 0416 - 77 81 45 voor advies op maat.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon