Welke glasafdichting kies je voor jouw tuinkas? Tuinkas

Welke glasafdichting kies je voor jouw tuinkas?

Door Rob de Haan 18 September 2022 | 07:45


Er zijn verschillende soorten glasafdichting waaruit je kunt kiezen als je jouw tuinkas samenstelt. Een daarvan is tuindersglas. Daarnaast heb je nog veiligheidsglas en polycarbonaat. Iedere glasafdichting heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik vertel je waar je op kunt letten.

Wat voor jouw tuinkas de juiste afdichting is, hangt volledig af van waar je de tuinkas voor gaat gebruiken, de omgeving waarin de tuinkas staat en of je specifieke wensen hebt. Aan de hand van wat algemene informatie kun jij je alvast oriënteren op de soorten afdichting. Natuurlijk kun je ook altijd voor advies terecht bij ’t Vijfde Seizoen.

Tuindersglas
Tuindersglas is de goedkoopste optie voor de glasafdichting van jouw tuinkas. Daarom is deze glassoort vaak toegepast in scherpe aanbiedingen die je online soms om de oren vliegen. Maar pas op: tuindersglas heeft een belangrijk nadeel: het is de minst stevige soort glas (dus slecht bestand tegen harde wind en hagelstenen) en bovendien, als een ruit breekt ontstaan er gevaarlijke glasschotsen en – scherven. Twee redenen waarom ’t Vijfde Seizoen geen tuinkassen verkoopt met deze glassoort.

Veiligheidsglas
Dit is de meest toegepaste glasafdichting. De voordelen van veiligheidsglas? Het licht van buiten bereikt je gewassen goed (ongeveer 90 procent licht-doorlatend), maar tegelijk biedt het ook de nodige veiligheid in en rondom je kas. Woon je in een drukke omgeving met kinderen in de buurt of juist in een bosrijke omgeving, dan is dat natuurlijk ideaal. Veiligheidsglas is floatglas (enkel glas) dat thermisch behandeld is. Als geheel behoudt het de uitstraling van floatglas. Pas bij barsten of breuken merk je het verschil. In dat geval valt veiligheidsglas namelijk in duizenden botte stukjes uiteen. Hierdoor loop je geen risico’s met grote, scherpe glasscherven.

Bijkomend voordeel is dat veiligheidsglas ook nog eens zeer duurzaam is. Doordat het goed bestemd is tegen krassen, invloeden van buitenaf, chemische invloeden en schoonmaakmiddelen. De isolatiewaarde van veiligheidsglas is ongeveer 6 W/m² K. De meeste fabrikanten passen een glasdikte toe van 3 mm. Het Belgische topmerk Janssens AluSystems kiest ervoor om 4 mm glas toe te passen. Daarmee zijn deze tuinkassen extra goed bestand tegen harde wind en hagelstenen.

Polycarbonaat
Een andere optie is polycarbonaat. Dit is een kunststof alternatief voor een glasafdichting. Het is heel sterk, maar licht van gewicht. Hierdoor biedt het optimale veiligheid en isoleert het ook nog eens goed. Het oogt wel net even anders dan tuinders- en veiligheidsglas. Het is namelijk niet transparant, daardoor laat het ook minder makkelijk licht door. Op die manier voorkom je wel verbranding van je gewassen.

Dankzij de isolatiewaarde van polycarbonaat verleng én vervroeg je het kweekseizoen. De afdichting is dubbelwandig en komt in diktes van 4, 6, 8 of 10 mm. Hoe dikker het polycarbonaat, hoe meer de isolatiewaarde toeneemt en de lichtdoorlaatbaarheid juist afneemt. Bedenk wel dat weersinvloeden en UV-straling meer grip hebben op kunststof.

Hulp nodig bij je keuze
Je weet nu welke soorten (glas)afdichting er zijn en misschien ook al wel wat een beetje past bij jouw wensen. Wil je graag meer weten over alle mogelijkheden? Neem dan gerust contact op of kom langs in onze showroom. Dan kijken we rustig welke afdichting bij jouw droomtuinkas past.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN DONDERDAG 22 AUGUSTUS TOT EN MET ZATERDAG 31 AUGUSTUS. VANAF MAANDAG 2 SEPTEMBER ZIJN WE WEER BESCHIKBAAR. Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon