Langer en succesvoller kweken in een kweek- of tuinkas Kassen

Langer en succesvoller kweken in een kweek- of tuinkas

Door Lotte Hamer 23 March 2023 | 15:57


Heb jij al een eigen moestuin aangelegd? Dan ben je al heel duurzaam bezig. Zoek je toch een manier om nóg duurzamer aan het werk te gaan? Dan is een kweekkas of tuinkas een goed idee. In deze blog lees je wat een kweek- of tuinkas zo duurzaam maakt.

Met een kweek- of tuinkas zorg je er onder andere voor dat je langer kunt kweken in je moestuin. Je kunt al vroeg in het voorjaar beginnen en langer door in het najaar. Zo kun je dus langer genieten van je eigen gekweekte fruit, groentes en kruiden.

Verleng het buitenleven

Met een kweek- of tuinkas creëer je een gecontroleerde omgeving voor jouw gewassen. Zo bescherm je ze tegen invloeden van buitenaf, zoals kou, wind en vocht. Door je gewassen in een warme kweek- of tuinkas te kweken, verleng je jouw moestuinseizoen. Je kunt niet alleen eerder beginnen met kweken, je kunt ook nog eens langer door. Zo geniet je langer van het buitenleven. Zélfs in de winter biedt een kas nog kweekmogelijkheden. Denk aan (rode) uien en knoflook.

De bescherming tegen vocht is ook belangrijk, denk bijvoorbeeld aan tomaten. Als er vocht op de bladeren blijft liggen, kan dit schimmel veroorzaken. Door jouw gewassen in een kweek- of tuinkas te kweken zorg je voor een goede vochtregulatie. Op die manier houd je dus vervelende schimmel buiten de deur.

Plantenziekten en ongedierte buiten de deur 

Als je jouw groentes of fruit buiten hebt staan, zijn ze vatbaarder voor ziekten en ongedierte. Zo zijn tomaten bijvoorbeeld erg vatbaar voor phytophthora (aardappelziekte). Deze plantenziekte wordt meegenomen door de wind en kan tomatenplanten ziek maken. Door tomaten te kweken in een kas, steek je hier een stokje voor.

Ook ongedierte krijgt geen kans als je jouw groentes en fruit in de beschermde omgeving van een tuinkas kweekt. Zo houd je slakken eenvoudig buiten de deur, zodat ze niet aan jouw jonge, groene gewassen zitten waar ze zo dol op zijn. Op die manier hoef je geen milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Mocht je nou nog geen tuinkas hebben en toch op een milieuvriendelijke manier iets tegen slakken willen doen? Dan weten wij nog wel een recept voor knoflookspray om deze ongewenste gasten uit je tuin te houden.

Zijn er veel katten in jouw buurt? Je wilt natuurlijk liever niet dat zij door jouw moestuin banjeren. Ze kunnen je gewassen beschadigen of hun uitwerpselen achterlaten. Kortom: je houdt ze liever uit de buurt van jouw moestuin. Met een kweek- en tuinkas gaat dit heel eenvoudig, mits je de deur goed sluit natuurlijk.

Multifunctioneel

Naast kweken in een kweek- of tuinkas, kun je jouw ruimte voor nog veel meer doeleinden inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld ook een fijne zitplek creëren. Een heerlijke loungeplek waar je kunt genieten van de zon in het vroege voorjaar of het late najaar. Hier drink je een lekkere kop koffie in de ochtendzon of kun je beschut borrelen zodat je geen last hebt van de wind.

Laat je adviseren

Wil je jouw tuin graag verrijken met een mooie kweek- of tuinkas? Neem dan contact op met Mark. Ik adviseer je graag naar aanleiding van jouw wensen. Zodat jij uiteindelijk de kweek- of tuinkas kiest die het beste bij jou en jouw tuin past. Daarnaast ben je welkom in onze showroom in Drunen. Hier zie je een aantal tuinkassen in volle glorie. Kom gerust eens langs. 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon