Ik ga op vakantie: wat doe ik met mijn moestuin? Moestuin

Ik ga op vakantie: wat doe ik met mijn moestuin?

Door Mark Kusters 24 September 2020 | 19:30


Lekker op vakantie, even weg van huis. Maar je wilt natuurlijk wel graag je moestuin goed achterlaten. Wij geven je tips voor een zorgeloos vertrek.

Moestuinbak leverancier Gronfeld Horn Design

Oppas voor jouw plantjes  

Natuurlijk het meest ideaal als je op vakantie gaat: zoek een oppas voor je plantjes. Vraag bijvoorbeeld iemand uit de buurt om jouw bakken te verzorgen. Met het systeem van Makkelijke Moestuin kost dit maar 5 minuten per dag. Je kan afspreken dat de oppas de geoogste groentes en kruiden mee naar huis mag nemen. Voor wat, hoort wat: toch?

Tuinkas met moestuinbak zaden kweken en oogsten radijs en wortel

Mijn moestuinbakken verdeel ik altijd in gelijke vlakken. Dit doe ik volgens het concept van de Makkelijke Moestuin. Ik vind het heel fijn dat mijn bakken overzichtelijk zijn. 

Water geven 

Wie weet kan je geen oppas vinden, of wil je dat niet vragen. Geef dan in ieder geval je planten in de dagen voor je weggaat flink wat water. Het vermiculiet in de Makkelijke Moestuin Mix neemt water op en houdt dit vast. Het water wordt afgegeven wanneer dit nodig is. Hiermee verklein je de kans dat je planten uitdrogen.  

Maak de mix goed nat. Onderin de bak kan het vrij droog zijn. Stop daarom je tuinslang in de grond en laat de kraan even lopen. Zo zorg je dat de grond door en door vochtig is.  

Als je jouw bak ook vlak voor je weggaat nog even goed veel water geeft, kan je moestuin er zo twee weken tegenaan. Zelfs als het lange tijd niet regent. 

Zoveel mogelijk oogsten voor je vertrekt  

Logisch, maar goed om nog even aan te stippen: zorg dat wat je kan oogsten, geoogst is. Sla oogst je bijvoorbeeld beter te vroeg. Zo'n vroeg geoogste krop kan je prima eten. Als je een paar weken langer wacht, zijn de bladeren niet meer goed. Dat is zonde. Ga daarom na wat je voor en na je vakantie kan oogsten.  

Radijs kweken kleurrijk moestuinieren

Verse radijsjes uit mijn eigen tuin. Ik houd er zo van. En die mooie, frisse kleuren! Daar wordt iedereen toch vrolijk van? 

Ongedierte  

In de zomer heb je veel soorten vlinders die eitjes leggen in koolplanten. Hier komen rupsen uit. Deze vreten graag jouw plantjes op. Het is slim je plantjes af te dekken met insectengaas. Controleer wel of er nog geen eitjes gelegd zijn. Als dit wel het geval is, verwijder deze.  

Om te voorkomen dat de vlinders eitjes leggen, spuit je jouw planten in met knoflookspray. Vlinders en rupsen houden niet van de geur van knoflook. Je tast je planten hier niet mee aan. Je kan ook een grote hoeveelheid peper in je moestuinbak strooien. De beestjes zullen dan wegblijven.   

Slakken in je moestuin bestrijden 
Slakkenschrikdraad houdt slakken buiten de moestuin. Dat zie je op de foto. 

Slakken bestrijden

Zijn er veel slakken in je tuin en wil je bij terugkomst niet verrast worden door een compleet leeggegeten bak? Monteer dan vóór je weggaat ons schrikdraad tegen slakken op je bak. Daar komt geen slak langs. Lees alles over slakkenschrikdraad in ons artikel.  

Knoflookbollen oogsten smaakvol in gerechtenDoor knoflook in je bakken te plaatsen houd je slakken op afstand. Ze houden niet van de geur. En knoflook is onmisbaar in iedere keuken. Kweken en oogsten maar! 

Video: mei in de Makkelijke Moestuin 

 


Tags:


Meer nieuws