In 4 stappen eenvoudig moestuinieren, met Makkelijke Moestuin Moestuin

In 4 stappen eenvoudig moestuinieren, met Makkelijke Moestuin

Door Mark Kusters 19 February 2021 | 14:43


Wat is er leuker dan moestuinieren? Als je het mij, Mark Kusters van ’t Vijfde Seizoen vraagt, dan zeg ik direct: eenvoudig moestuinieren. Want toen ik het concept van Makkelijke Moestuin ontdekte, was ik verkocht. Deze methode is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Square Foot Gardening’, en in Nederland geïntroduceerd door Jelle Medema. Ik vertel je graag hoe het werkt.

Makkelijke Moestuin is naast eenvoudig ook zuinig en duurzaam: zonder meststoffen, met weinig water. Wat je nodig hebt is een moestuinbak met vakken, een klimrek, de Makkelijke Moestuin Mix en de juiste zaden. Dat is alles. Ik leg je het concept uit met een overzichtelijk stappenplan.

Stap 1: moestuinbak met vakken van 30 x 30 cm

Makkelijke Moestuin werkt met een systeem van speciale moestuinbakken, die je kunt verdelen in vakken van 30 x 30 centimeter. Hierin kun je de verschillende soorten groenten zaaien. Deze vakken kader je met witte kunststof latjes: die zijn goed zichtbaar en makkelijk schoon te houden. Door deze afbakening kun je de planten goed bereiken en is onderhoud het meest eenvoudig. Vermijd geïmpregneerd hout, want hierin zitten gifstoffen die je niet wilt binnenkrijgen via jouw groenten.

Makkelijke Moestuin bakken

Stap 2: klimrek plaatsen
Wil je klimmende groenten zaaien, zoals klimcourgette of tomaten, dan is een klimrek onmisbaar. Let erop dat dit een stevig rek is, anders waait het rek met bak en al om bij een hevige windvlaag.

Stap 3: Makkelijke Moestuin Mix toevoegen
Je groenten gaan straks groeien in de Makkelijke Moestuin Mix. Dit is een mengsel van het mineraal vermiculiet, compost en verschillende vezels. Zo heb je een voedende, rulle ondergrond die perfect is voor moestuinieren.

Makkelijke Moestuin onderhoud

Stap 4: zaaien met zadenzakjes

In een Makkelijke Moestuin zaai je de zaadjes meteen op de juiste plek en op voldoende afstand van elkaar. Let erop dat je de juiste hoeveelheid zaden in de vakken van 30 x 30 centimeter zaait: dit is namelijk voor iedere plantenfamilie anders. Om het je makkelijk te maken, staat dit precies aangegeven op de zadenzakjes van Makkelijke Moestuin.

Meer weten?
Lees ook mijn uitgebreide artikel over Makkelijke Moestuin. Hierin vind je extra tips en verschillende handige video’s. Je zult zien: moestuinieren kan écht in een keer goed gaan! 

 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon