Marks moestuintips voor maart: mini-bindsla en mini-kropsla Moestuin

Marks moestuintips voor maart: mini-bindsla en mini-kropsla

Door Mark Kusters 15 March 2021 | 15:06


Voor welke moestuingroenten is het nú het ideale moment om te zaaien? En: welke heerlijke (onbekende) groenten mogen echt niet ontbreken in jouw moestuin? Mark Kusters van ’t Vijfde Seizoen deelt zijn tips en favorieten. Deze week: de bijzondere slasoorten mini-bindsla en mini-kropsla, perfect voor een kleine moestuin.

Ken je het systeem van Makkelijke Moestuin al? Je teelt kruiden en groenten overzichtelijk in bakken die zijn opgedeeld in vakken van 30x30 centimeter. Dit is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Square Foot Gardening’. Iedereen kan op deze manier moestuinieren, óók op een kleine ruimte zoals een balkon of dakterras. Mini-kropsla en mini-bindsla zijn daarvoor echte aanraders. Goed nieuws: je kunt ze deze maand al zaaien.

moestuinieren

Mini-kropsla
Deze slasoort is een compacte versie van de gewone kropsla of botersla. Heel zacht van smaak, en daardoor perfect voor in een salade of als basis voor een groene smoothie. En het leuke is: deze mini-kropsla groeit uit tot een 1- of 2-persoonskropje. 

Doordat ze zo klein zijn, kun je de zaadjes dichter bij elkaar planten dan je bij normale sla doet. En kun je uiteindelijk ook meer gewassen oogsten op een kleine oppervlakte. Mijn gouden tip als je deze slasoort gaat kweken: gebruik echt goede aarde. Anders valt het resultaat tegen. Op deze pagina leg ik precies uit hoe je mini-kropsla kweekt.

Moestuin

Mini-bindsla of little gem

Houd je van knapperige sla? Dan is mini-bindsla een goede keuze. Deze slasoort neemt ook weinig ruimte in, en is dus opnieuw ideaal voor een kleinere moestuin. Als je het slim aanpakt, kan je een paar weken genieten van de sla. Knip of pluk blaadjes af, maar laat het hart van de plant staan. Dan komt er telkens opnieuw blad aan. 

Deze slasoort kan redelijk goed tegen warmte, dus in de zomer kun je nog prima oogsten. Dek de planten in april wel even af, om ze sneller te laten groeien. Op deze pagina leg ik precies uit hoe je mini-bindsla kweekt.

Meer weten?
Wil je meer inspiratie voor lekkere groenten die je in jouw makkelijke moestuin kunt kweken? Op onze webshop Moestuingemak vind je allerlei verschillende zaden én een leuk testpakket, met groenten als peper padron en rood-witte radijsjes. Al deze zaden staan ook in de Makkelijke Moestuin App, zodat je precies kunt zien hoe je de zaadjes laat opbloeien tot een rijke oogst.


Tags:


Meer nieuws