Marks moestuintip voor mei: makkelijke radijs Moestuin

Marks moestuintip voor mei: makkelijke radijs

Door Mark Kusters 10 May 2021 | 09:11


Voor welke moestuingroenten is nú het ideale moment om te zaaien? En: welke heerlijke (onbekende) groenten mogen echt niet ontbreken in jouw moestuin? Mark Kusters van ’t Vijfde Seizoen deelt zijn tips en favorieten. Deze week: de makkelijkste groente, radijs.

Eenvoudig moestuinieren is voor iedereen weggelegd met het systeem van Makkelijke Moestuin. Met deze methode teel je kruiden en groenten overzichtelijk in speciale moestuinbakken, gebaseerd op het Amerikaanse ‘Square Foot Gardening’. Deze bakken zijn overzichtelijk opgedeeld in vakken van 30x30 centimeter. Op deze manier kan iedereen moestuinieren. 

Flinke jongen: reuzenradijs
Wil je makkelijk beginnen? Dan is radijs een echte aanrader. In onze webshop Moestuingemak vind je zaden voor de reuzenradijzen. Die groeien als kool, en toch blijven ze fris en knapperig. Snel resultaat van je werk, supergezond en erg lekker: de ideale combinatie, als je het mij vraagt.

reuzenradijs

Zo zaai je reuzenradijs
Je kunt in ieder vak van je moestuinbak 16 radijsjes kweken, in gaatjes van maximaal één centimeter diep. Stop 2 of 3 zaadjes in de gaatjes. Na ongeveer een week zie je al plantjes tevoorschijn komen. Dan is het zaak om rigoureus uit te dunnen: kies de mooiste plantjes uit, knip de andere weg en zorg zo dat er één plantje per moestuinvak overblijft. Dat moet je écht doen anders groeit er geen radijs aan het plantje! 

Eenvoudige verzorging
De reuzenradijs heeft zes tot acht uur per dag zonlicht nodig. Je kunt hem in de halfschaduw zetten of in de volle zon. De verzorging is heel eenvoudig. Geef de planten wat water als het droog is en knip af en toe wat dood blad weg. 

Reuzenradijs oogsten
Als de radijs een doorsnede heeft van twee centimeter of meer, kun je oogsten door ze simpelweg uit de grond te trekken. Dit kan al zo zijn na vier of vijf weken. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te oogsten: haal de dikste er tussenuit en laat de kleintjes nog even doorgroeien. 

Wist je dat je ook het blad van de reuzenradijs kunt eten? Heerlijk door de soep of in een stamppot. En boordevol calcium, ijzer, vitamine A en C.

reuzenradijs

Meer weten?
Wil je meer inspiratie voor lekkere groenten die je in jouw makkelijke moestuin kunt kweken? In onze webshop Moestuingemak vind je allerlei verschillende zaden én een leuk testpakket, met groenten als peper padron en rood-witte radijsjes. Al deze zaden staan ook in de Makkelijke Moestuin App, zodat je precies kunt zien hoe je de zaadjes laat opbloeien tot een rijke oogst.


Tags:


Meer nieuws