Marks moestuintip voor juli: wortel Moestuin

Marks moestuintip voor juli: wortel

Door Mark Kusters 09 July 2021 | 10:46


Voor welke moestuingroenten is het nú het ideale moment om te zaaien? En: welke heerlijke (onbekende) groenten mogen echt niet ontbreken in jouw moestuin? Mark Kusters van ’t Vijfde Seizoen deelt zijn tips en favorieten. Deze week: de smaakvolle wortel. Zeer geliefd om rauw, gekookt óf gebakken te eten.

In het systeem van Makkelijke Moestuin teel je kruiden en groenten in bakken die zijn opgedeeld in vakken van 30x30 centimeter. Dit overzichtelijke systeem is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Square Foot Gardening’. Iedereen kan zo moestuinieren, óók op een kleine ruimte zoals een balkon of dakterras. Ook de wortel is daarvoor geschikt. Deze geeft een rijke oogst op een klein oppervlak.

Wortel zaaien en telen
Gezond en knapperig: dit zijn wortels van zo’n 15 tot 20 cm lang met een ronde punt. Zelfgekweekte wortels zijn heerlijk. Er passen 16 wortels in een vak. Zet ze in de volle zon, dan worden ze extra zoet. Het is belangrijk om te zaailingen goed uit te dunnen. Alleen dan groeien ze optimaal uit. Tip: knip het teveel aan zaailingen weg, trek ze niet uit. Anders verstoor je de wortel van de overblijvers.

Oogst uit eigen (moes)tuin
De meeste wortels hebben een spitse punt. Als die de bodem van je bak bereiken, groeien ze krom. Déze wortels hebben een ronde punt. Die worden alleen wat dikker als ze bij de bodem zijn. De beste tijd om ze te zaaien is tussen half maart en half augustus. Ze zijn geschikt voor de zomer- én de nazomerteelt. Je kan ze ook lang laten staan en pas in de winter oogsten. Dat wordt genieten van wortel uit eigen (moes)tuin.

Meer weten?
Wil je meer inspiratie voor lekkere groenten die je in jouw makkelijke moestuin kunt kweken? In onze webshop Moestuingemak vind je allerlei verschillende zaden én een leuk testpakket, met groenten zoals de smaakvolle wortel. Al deze zaden staan ook in de Makkelijke Moestuin App, zodat je precies kunt zien hoe je de zaadjes laat opbloeien tot een rijke oogst.


Tags:


Meer nieuws