3 handige tips om je moestuin nóg duurzamer te maken Moestuin

3 handige tips om je moestuin nóg duurzamer te maken

Door Mark Kusters 18 July 2022 | 10:51


Duurzaamheid is wereldwijd intussen een belangrijk thema. Ook in en rondom het huis. Denk bijvoorbeeld aan jouw (moes)tuin. Hoe duurzaam is die eigenlijk? En hoe kun je die nog duurzamer maken? Ik geef je drie handige tips waardoor je de duurzaamheid van je moestuin naar een hoger niveau tilt.

Met een moestuin op zich ben je natuurlijk al heel bewust bezig met duurzaamheid. Je verbouwt namelijk al je eigen groenten, fruit en/of kruiden. Hierdoor komen jouw gekweekte producten direct vanuit je moestuin op je bord of in jouw koelkast. Op die manier hoeven ze niet van heinde en verre gehaald te worden, wat dus enorm scheelt in de uitstoot van vervuilende stoffen tijdens het transport. Supergoed voor het milieu dus!

Jouw eigen regenwaterreservoir
Wil je naast zelfvoorzienend zijn, ook nog eens besparen op waterverbruik? Denk er dan eens over na om jouw eigen regenwater reservoir te creëren. Het is namelijk zonde om niks met dat regenwater te doen en het zomaar de grond in te laten verdwijnen. Je hoeft ook niet bang te zijn om de tuin waar je zo trots op bent, te ontsieren met een kunststof bak. In onze webshop vind je namelijk regentonnen die zijn gemaakt van authentieke Franse wijnvaten. Een chique toevoeging aan jouw tuin.

Composthoop
Door je gft-afval te composteren creëer jij je eigen bodemverbeteraar. Dat is een hele duurzame oplossing. Het scheelt namelijk een hoop energie en uitstoot omdat je gft-afval niet vervoerd of verwerkt hoeft te worden. Zorg wel voor variatie in je composthoop. Eerst droog, dan nat, dan slap en dan stevig. Ga zo maar door. Het is daarnaast ook belangrijk om je composthoop goed te doorluchten. Schep ‘m bijvoorbeeld om de maand eens om. Je composthoop mag ook zeker niet te nat worden, maar ook zéker niet te droog. Plaats ‘m bijvoorbeeld onder een afdakje of boom.

Biologisch bestrijden
Natuurlijk wil je ongedierte het liefst zo ver mogelijk buiten jouw moestuin houden. Hier zijn ook genoeg middelen voor, maar sommigen zijn niet bepaald duurzaam. Wil jij op een duurzame manier van je slakken, bladluis of andere beestjes af? Er zijn dieren die je in kunt zetten om het ongedierte op te eten, zoals aaltjes of lieveheersbeestjes.

Wist je ook dat ongedierte niet van knoflook houdt? Met het recept voor de knoflookspray van de Makkelijke Moestuin zorg je ervoor dat ze jouw gewas met rust laten. Zo houd je slakken, rupsen, mieren, bladluizen, larven en witte vliegen buiten jouw moestuin. En de ingrediënten liggen gewoon al in je keukenkastje. Het enige dat je namelijk nodig hebt is water, knoflook, ui, cayennepeper en zachte zeep.

Vraag om advies
Wil je jouw moestuin verduurzamen? Of krijg je graag andere tips om alles uit jouw moestuin te halen? Ik geef je graag persoonlijk advies, kom gerust eens langs bij onze showroom in Drunen. Voor meer tips en inspiratie voor je makkelijke moestuin, kijk je op onze webshop Moestuingemak of in de Makkelijke Moestuin App.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon