Het is weer zover: het ideale moestuinseizoen Moestuin

Het is weer zover: het ideale moestuinseizoen

Door Mark Kusters 07 April 2023 | 09:00


Het is april, een heerlijke maand. De lente is begonnen! Niet alleen een fijne maand voor jou, maar ook voor je moestuin. In april is het erg druk in je moestuin, je plantjes van maart of zelfs de winter staan er nog. Tijd voor uitbreiding! 

Meer bakken in de moestuin of nuttiger gebruikmaken van de ruimte, betekent meer ruimte om te zaaien. Niet elk gewas is echter geschikt om in de lentemaanden te zaaien. Houd hier rekening mee.

Begin van de lente

In het begin van de lente is je grond genoeg opgewarmd voor het zaaien van allerlei soorten fruit en groentes. Let wel op: het weer kan namelijk nog omslaan en het kan zomaar flink gaan regenen. Zaaien op een té natte ondergrond kan ervoor zorgen dat de zaden minder goed ontkiemen. Natte grond is namelijk een stuk minder stevig. Zaai daarom vooral op droge dagen. 

Er zijn veel gewassen geschikt voor het zaaien in de lentemaanden. Denk aan sla, spinazie en erwten. In het Makkelijke Moestuin-boek en de Makkelijke Moestuin-app vind je welke gewassen je in april kunt zaaien.

Tips om te starten met je moestuin

Stel, je wilt ook moestuinen maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Geen probleem, ik heb een aantal tips om je op weg te helpen. 

1.     Plan je moestuin 
Neem de tijd om je moestuin te plannen voordat je begint met planten. Houd rekening met de grootte van je tuin, het soort groenten dat je wilt verbouwen en de hoeveelheid zonlicht. Beslis aan de hand daarvan welke zaden je moet kopen en waar je ze het beste kunt planten.

2.     Kies de juiste zaden 
Niet alle zaden kun je in april zaaien, dus kies zaden die wél geschikt zijn voor deze maand. Check de zaaikalender van Makkelijke Moestuin.

3.     Verzamel accessoires 
Je hebt zaadbakjes of -potjes nodig, zaadcompost en groeilampen (als je geen zonnige vensterbank hebt). Je kunt ook plastic bekertjes, wc-papierrollen en zelfs eierschalen gebruiken als zaadpotjes.

4.     Begin met planten 
Vul je zaaibakjes of -potjes met vermiculiet en plant je zaadjes zoals beschreven staat in de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de compost vochtig blijft en zet de zaaibakjes of potjes op een warme, zonnige plek.

5.     Heb geduld 
Zaadjes hebben tijd nodig om te ontkiemen en te groeien, dus wees niet ontmoedigd als je niet meteen resultaat ziet. Houd je zaailingen in de gaten en zorg dat ze genoeg licht en water krijgen.

Tuinkas: gecontroleerde omgeving

Een tuinkas is een geweldige aanvulling voor elke tuin. In april kan het nog flink koud zijn, vooral ’s nachts. Met een tuinkas bied je jouw gewassen een gecontroleerde omgeving om te groeien. De voordelen van een tuinkas:

1.     Bescherming tegen weersinvloeden: een tuinkas beschermt je planten tegen vorst, sneeuw en harde wind. Dit betekent dat je eerder in het seizoen met je moestuin kunt beginnen en je het groeiseizoen later in het jaar kunt verlengen.

2.     Gecontroleerde omgeving: met een tuinkas beheer je groeiomstandigheden. Wanneer het buiten koud en vochtig is, kun je in een tuinkas de temperatuur en luchtvochtigheid regelen. Hierdoor creëer je de perfecte groeiomstandigheden voor je gewassen.

3.     Ongediertebestrijding: buiten in de tuin kan het lastig zijn om ongedierte en ziekten onder controle te houden. In een tuinkas heb je meer controle over deze factoren, waardoor je in staat bent om je groente en fruit hier beter tegen te beschermen.

4.     Verhoogde productiviteit: de gecontroleerde omgeving van een tuinkas vergroot de kans dat de gewassen groter en sterker groeien. Dus een grotere opbrengst van groente, fruit en kruiden.

5.     Het hele jaar door tuinieren: een tuinkas geeft je de mogelijkheid om tijdens koude periodes of andere ongunstige weersomstandigheden door te tuinieren. Een must-have voor de echte tuinier onder ons.

Zaaien in april

Om je verder op weg te helpen geven we je een aantal voorbeelden van gewassen die je deze maand kunt zaaien. 

In de tuinkas:

 • Veldsla
 • Snijbiet
 • Radijs
 • Pluksla
 • Spinazie
 • Rucola

In huis (voorzaaien):

 • Tomaten
 • Pepers

Meer inspiratie

Wil je meer inspiratie opdoen voor je moestuin? Wil je jouw tuin graag uitbreiden met een tuinkas? Neem dan contact met mij op. Ik voorzie je graag van advies. Daarnaast ben je altijd welkom in onze showroom in Drunen. Hier kun je verschillende kassen bekijken. Kom gerust wat inspiratie op doen, onder het genot van een kop koffie.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
 • Woensdag 13:00 - 17:00
 • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
 • Alcoalaan 2N
 • 5151RW Drunen
Telefoon