Plaagdieren in je moestuin? Niet met deze tips
Door Nicole Hendriks 03 July 2023 | 08:00
Stel, je komt aan bij je moestuin. Met de gieter in de hand om je gewassen te voeden met vers water. Dan zie je plots in je ooghoek: insecten op je planten! Er is een plaag ontstaan. Wat nu? Tijd om deze op een duurzame manier te bestrijden én in de toekomst te voorkomen.
Je tuin is vatbaar voor verschillende plagen. Natuurlijk wil je deze voorkomen, want ze beïnvloeden je volledige tuin. Al je planten worden opgegeten of de goede mineralen worden uit je planten gezogen en verdwijnen zo uit de plant. Je moestuin gaat niet meer zijn zoals het was. Tenzij je er iets aan doet.
Liever voorkomen dan bestrijden
Luizen, mieren, slakken, rupsen, engerlingen en mineervliegen: het zijn slechts een aantal van vele plaagdieren die je liever niet tegenkomt in je moestuin. De ene plaag is de andere niet. Maar voor elke plaag geldt: voorkomen is beter dan bestrijden. Door rekening te houden met een aantal factoren maak je de kans op plagen zo klein mogelijk.
Moestuinmuts
Gebruik in het vroege voorjaar bijvoorbeeld de moestuinmuts van de Makkelijke Moestuin en vervang deze later eventueel met insectengaas. Zo dek je jouw moestuinbak volledig af voor insecten en voorkom je dat deze eitjes leggen op je planten. Kippen zijn ook goed in het opsporen van larven en rupsen in je bakken of tuin. Als je zelf geen kippen hebt, ken je misschien iemand wiens kippen je kan loslaten in je tuin.
Natuurlijke vijand
Een andere manier om plaagdieren te bestrijden is: gebruikmaken van hun natuurlijke vijanden. Een plaag ontstaat namelijk doordat de natuur uit balans is en met een natuurlijke vijand breng je deze balans weer terug.
Door ruimte te maken voor wilde planten en bollen, stapelstenen, takkenrillen, nestkasten en misschien wel een kleine vijver lok je bijvoorbeeld egels, padden of vogels naar je tuin. Of andere natuurlijke vijanden van veel plaagdieren. Zo zijn egels wereldkampioen in slakken bestrijden.
Zorg voor sterke planten
Door een goede verzorging van je moestuin los je al een hoop van de problemen op. Haal sterk aangetast gewas tijdig weg en verwijder ook insecten die nadelig zijn voor je gewas. Plaagdieren voorkomen begint al bij het inzaaien van je moestuin. Probeer zo min mogelijk binnen in te zaaien en het liefst zo laat mogelijk. Je planten worden hierdoor namelijk erg gevoelig.
Ik raad je daarom aan om de planten af te harden vóórdat je ze buiten zet. Dit doe je door je plantjes steeds een paar uur langer buiten te zetten, tot ze sterk genoeg zijn om volledig buiten te staan. Geef je planten daarnaast voldoende water en de Makkelijke Moestuinmix. In de Makkelijke Moestuin-app volg je precies het ideale voedingsadvies op voor jouw plantjes. Zo zorg je ervoor dat jouw gewassen op zijn sterkst zijn.
Breng insecten in de war
Hoe houd je insecten het best weg van je moestuin? Je kunt ze een beetje voor de gek houden. Gebruik bijvoorbeeld sterk geurende planten. Daar houden ze niet van. Zo bescherm je jouw planten en red je beschadigde planten. Doordat de insecten wegblijven hebben beschadigde planten namelijk de kans om weer helemaal op te knappen. Gewassen die zich hier goed voor lenen zijn afrikaantjes, rozemarijn en basilicum.
Insecten houden ervan als je veel van dezelfde beplanting bij elkaar zet. Zo creëer je een heus all-you-can-eatconcept voor insecten. Het is veel beter om alles door elkaar te zetten. Daarom biedt de Makkelijke Moestuin-methode ook zo’n mooie mix van planten. Zo vind je bijvoorbeeld de goudsbloemen en Oost-Indische kers in het zadenpakket. Deze trekken luizen aan, zodat deze wegblijven van je andere gewas.
Plagen en ziektes in je tuinkas
Ook in de tuinkas liggen plagen en ziektes op de loer. Om dit te voorkomen kun je het volgende doen:
- Kies voor sterke planten.
- Zorg voor gewasrotatie als dat nodig is.
- Geef je planten niet te veel water.
- Controleer nieuwe planten op ongedierte.
- Zorg voor goede ventilatie.
- Gebruik schone materialen.
- Zorg voor goede afwatering.
- Onderhoud je kas en houd je kas schoon.
- Gooi afval en oude materialen direct weg.
Aan de slag!
Door de bovenstaande tips toe te passen, kun je plagen in moestuin effectief voorkomen en bestrijden. Een beetje opletten en gelijk handelen als er iets mis is en jouw moestuin blijft zo gezond mogelijk. Weet je toch niet hoe je het moet aanpakken of heb je andere vragen? Kijk gerust verder op de website of neem contact op met Mark Kusters via e-mail of bel naar 0416 - 77 81 45. Je bent natuurlijk ook altijd van harte welkom in onze showroom.
Tags: Moestuin
Meer nieuws
- 27/08 Upgrade je tuin met een luxe tuinkas van ’t Vijfde Seizoen
- 15/08 Droge moestuingrond? Zo win jij de strijd tegen de droogte
- 21/06 Slootwater, vervuilde grond... en dan een moestuin?!
- 02/02 5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken
- 24/01 5 tips om je moestuin te combineren met je dagelijks leven
Showroom
- Woensdag 13:00 - 17:00
- Zaterdag 13:00 - 17:00
- Alcoalaan 2N
- 5151RW Drunen
- 27/08 Upgrade je tuin met een luxe tuinkas van ’t Vijfde Seizoen 0 reacties
- 15/08 Droge moestuingrond? Zo win jij de strijd tegen de droogte 0 reacties
- 21/06 Slootwater, vervuilde grond... en dan een moestuin?! 0 reacties
- 02/02 5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken 0 reacties
- 24/01 5 tips om je moestuin te combineren met je dagelijks leven 0 reacties