Zelfgemaakte compost: dit zijn de voordelen en mogelijkheden
Door Lotte Hamer 05 July 2023 | 13:00
Een florerende moestuin? Daarvoor is veel van jouw liefde nodig. Met goede compost zet je hiermee een belangrijke eerste stap. Het houdt o.a. je bodem luchtig, en slaat tegelijk water op. Dit kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar het is ook een goed idee om het zelf te maken. Dat heeft een hoop voordelen. Maar wat zijn die voordelen en hoe maak je compost? Lees er in dit artikel meer over.
Jouw tuin brengt altijd groen afval met zich mee. Dit kun je in de groencontainer gooien, maar je kunt er ook iets nuttigs mee doen. Maak er je eigen compost van voor rond je struiken, op je bloemenborders of op klein fruit. Met compost verrijk je je grond. Je zorgt hiermee voor een gezonde en vruchtbare bodem. Planten, bomen en struiken ontwikkelen hierdoor een sterk wortelstelsel. Daarnaast bevat compost veel voedingsstoffen, kalk en elementen die het bodemleven activeren en op die manier bodemziekten terugdringen.
Nog meer voordelen
Compost biedt nóg meer voordelen. Door je eigen compost te maken, verminder je erosie, uitdroging, verzuring, en meststofverlies door uitspoeling. Ook onkruid krijgt minder de kans om zich te ontwikkelen.
Hoe maak je compost?
Je eigen compost maken is heel eenvoudig. Allereerst maak je jouw eigen compostbak, bijvoorbeeld met een paar oude steigerplanken. Maak hierin drie vakken:
- Eén voor het verse, ruwe groenafval
- Eén voor het omwerken en garen van de compost
- Eén voor de compost die klaar is voor gebruik
Ingrediënten al in huis
De ingrediënten voor je compost heb je vaak al in huis. In principe kan je al het biologische en organische materiaal gebruiken. Denk aan eierschalen en groente- en fruitresten. In je tuin ligt ook veel materiaal voor je compost. Denk aan gras, stro, bladeren en takjes. Doordat je de materialen recyclet maak jij gratis je eigen compost. Het afval uit je tuin en het keukenafval kan mooi in de eerste bak.
Mengen en omscheppen
In de tweede bak meng je het materiaal uit de eerste bak met versnipperde takken en een lading blad. Je kunt er ook mest bij gooien. Het voordeel hiervan is dat het langzaam voedingsstoffen afgeeft aan de bodem. Schep deze bak zo vaak mogelijk om. Als je dit elke dag doet, is je compost al na twee weken klaar.
Nu heb je een vergaarbak, in het midden de mengbak en uiteindelijk de bak met de compost die klaar is. Zorg ervoor dat de planken bij dit vak loszitten aan de voorkant, dan kunnen ze er namelijk makkelijk in of uit. Net wat op dat moment nodig is. Nu kun je aan de gang met je zelfgemaakte compost.
De plaatsing
Je weet nu van welke ingrediënten je compost maakt. Als je aan de slag gaat, let dan ook op waar je jouw composthoop plaatst. Compost droogt namelijk uit in de zon. Zorg daarom dat je het op een plek in de schaduw of halfschaduw zet. Kies een plek in je tuin waar gedurende de dag de meeste schaduw valt. Een plek die zo neutraal mogelijk is, zodat je zelf de compost kunt samenstellen. Zo krijg je grip op de droogte én de juiste natheid.
Aan de slag
Met behulp van alle tips en tricks kan jij nu je eigen compost maken. Wil je nog meer weten? Neem contact op via e-mail of bel naar 0416 - 77 81 45. Je bent ook altijd van harte welkom in onze showroom voor een kop koffie en advies op maat.
Showroom
- Woensdag 13:00 - 17:00
- Zaterdag 13:00 - 17:00
- Alcoalaan 2N
- 5151RW Drunen
- 17/10 Verleng je moestuinseizoen in drie stappen 0 reacties
- 27/08 Upgrade je tuin met een luxe tuinkas van ’t Vijfde Seizoen 0 reacties
- 15/08 Droge moestuingrond? Zo win jij de strijd tegen de droogte 0 reacties
- 21/06 Slootwater, vervuilde grond... en dan een moestuin?! 0 reacties
- 02/02 5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken 0 reacties