Komend voorjaar kweken in je eigen tuinkas? Wees er vroeg bij! Tuinkas

Komend voorjaar kweken in je eigen tuinkas? Wees er vroeg bij!

Door Rob de Haan 26 October 2021 | 14:10


Denk je erover om een tuinkas aan te schaffen voor komend voorjaar? Dan raad ik je aan nu al actie te ondernemen. Er geldt namelijk nog steeds een langere levertijd dan gebruikelijk. Wees er dus vroeg bij, zodat jij komend voorjaar nog kunt kweken in je eigen tuinkas. In deze blog vertel ik je meer over de lange levertijd en waar je rekening mee kunt houden als je dit voorjaar wil starten met kweken in je eigen tuinkas.

Net als vele andere sectoren, hebben ook leveranciers van consumentenproducten last van de uitbraak van het coronavirus. En dan was er ook nog de blokkade van het Suezkanaal eerder dit jaar. Sindsdien heerst er een flinke schaarste aan grondstoffen en zijn kosten van internationaal (zee)transport flink gestegen. Met als meest direct merkbaar voor consumenten: de langere levertijden op allerlei artikelen. En dat geldt, afhankelijk van welk merk je kiest, geldt ook voor tuinkassen.

Meer vraag tijdens corona
Tijdens de coronacrisis is er veel meer vraag geweest naar tuinkassen. Mensen zaten meer thuis en konden daardoor meer tijd in hun moestuin steken. Door te kweken in een eigen tuinkas, zorgden ze ervoor dat ze hier het hele jaar mee aan de slag konden. De toegenomen vraag in combinatie met schaarste en vertragingen in transport, zorgen voor langere levertijden.

Op maat of standaardproduct?
Dus wil je in het voorjaar kweken in je eigen tuinkas, wees er dan vroeg bij en begin alvast met bestellen van jouw eigen tuinkas. De levertijd kan per merk en/of model tuinkas nogal verschillen. Ga je bijvoorbeeld voor een tuinkas op maat, dan is een langere levertijd van toepassing dan voor een standaardproduct. Houd hier ook rekening mee bij de keuze voor jouw eigen tuinkas. Overigens bevestigt ook hier de uitzondering de regel: er zijn zeker nog aantrekkelijke modellen die wel relatief snel geleverd kunnen worden.

Mijn tips voor de beste keuze
De eerste tip voor het kiezen van een tuinkas: bedenk van tevoren goed waar je de kas voor wil gebruiken. Wil je hem ook in de winter gebruiken? Wil je grote(re) gewassen (denk aan klimplanten als tomaat, courgette en komkommer) kunnen kweken? Ga je de kas (ook) gebruiken als tuinkamer? Al deze vragen wegen mee.

Met een tuinkas heb je meer kweekmogelijkheden. Bovendien kun je met een kas eerder in het seizoen starten met moestuinieren en langer doorgaan in de herfst. Lees hoe jij de ideale tuinkas kiest die bij jou en jouw tuin past. Wil je hulp bij de keuze voor de ideale kas bij jouw moestuinambitie? Ik geef je graag persoonlijk advies.


Tags:


Meer nieuws