Beschut moestuinieren: kies je ideale kas Kassen

Beschut moestuinieren: kies je ideale kas

Door Mark Kusters 03 May 2021 | 14:20


Een tuinkas siert je tuin, dakterras of balkon. Bovendien kun je in je kas bijna het hele jaar door moestuinieren. Zo creëer je een extra seizoen: een vijfde seizoen. Maar hoe kies je de perfecte kas? Welke oppervlakte, hoogte, vorm, deur en materiaal past het beste bij je wensen? Ik help je graag om de juiste keuze te maken.

Mijn eerste tip: bedenk van tevoren goed waar je de kas voor wilt gebruiken. Wil je hem ook in de winter gebruiken? Wil je grote(re) gewassen kunnen kweken? Ga je de kas (ook) gebruiken als tuinkamer? Al deze vragen wegen mee.

tuinkas

Waarom een tuinkas?
Als je de kas vooral ziet als een plek om voor te zaaien, kun je eventueel ook kiezen voor een muts voor je moestuinbakken. Deze werkt als een isolatiedekentje en beschermt tegen alle weersomstandigheden. Wil je volop gaan kweken? Dat kan goed in een tuinkas. Je tomaten, courgettes, komkommer zullen het fantastisch doen in de kas. 

Natuurlijk kan je die ook in de buitenlucht kweken maar in een kas zul je bijvoorbeeld meer en sneller rode tomaten oogsten. Bovendien zal je merken dat ook kruiden als basilicum, peterselie en bieslook houden van het tuinkasklimaat.

Een andere motivatie om een tuinkas aan te schaffen kan zijn dat je jouw planten in de tuinkas wilt laten overwinteren. En als je helemaal niets met kweken hebt: een tuinkas is ook uitstekend te gebruiken als tuinkamer of serre.

Meer gemak in je kas
Moestuinier jij al met het systeem van Makkelijke Moestuin? Hiermee kweek je kruiden en groenten in bakken die zijn opgedeeld in vakken van 30x30 centimeter. Dit werkt heel prettig en overzichtelijk. En met een tuinkas maak je het jezelf nóg gemakkelijker. Kou en regen hebben minder vat op je plantjes. Je kunt zo eerder in het seizoen starten en langer doorgaan in de herfst.

Formaat van de kas
Wil je zelf lekker de ruimte hebben in de kas of ook grotere gewassen zoals courgette kweken? Kies dan voor een wat grotere kas (als dit in je tuin past). Je kunt dan later je hobby ook nog verder uitbreiden. Wist je dat er voor vrijwel elke ruimte een passende kas is? Op onze webshop tuinkasgemak.nl vind je een uitgebreid assortiment kwaliteitskassen van topmerken.

Tip: het is belangrijk om op de goothoogte van een tuinkas te letten bij jouw keuze. Omdat je klimplanten aan de zijkant van je kas plaatst, is het fijn als er genoeg hoogte is om ze lekker te laten doorgroeien. Met name de tuinkassen van het merk Janssens AluSystems bieden hogere goothoogten, tot maar liefst 2 meter.

tuinkas

Aluminium of hout?
Het skelet van de kas is meestal gemaakt van aluminium of (ceder)hout. Aluminium kan met een poedercoat-techniek in alle kleuren worden gespoten. De meestgebruikte kleuren zijn donkergroen en zwart. Hout is een natuurlijk materiaal dat isoleert, maar het heeft wel meer onderhoud nodig. Een uitzondering daarop vormen de tuinkassen van cederhout. Dat hout heeft van nature eigenschappen die ervoor zorgen dat onderhoud niet nodig is en het hout toch jarenlang meegaat. 

Beglazing
Wat beglazing betreft zijn er drie keuzes: tuindersglas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Tuindersglas is de goedkoopste oplossing, maar dit adviseren wij niet. Want als dit glas breekt, ontstaan er gevaarlijke scherven. Veiligheidsglas breekt daarentegen in botte stukjes uiteen en is daardoor veiliger in het gebruik. 

Als je kiest voor een polycarbonaat beglazing zal je ervaren dat de isolatiewaarde hoger is dan glas. Bovendien is het onbreekbaar. Daar staat tegenover dat het ondoorzichtig is (en je zicht op je mooie planten verdwijnt) en na verloop van tijd wat kan verkleuren. 

Het perfecte klimaat
Met een tuinkas heb je meer kweekmogelijkheden. Bovendien kun je met een kas eerder in het seizoen starten met moestuinieren en langer doorgaan in de herfst. Belangrijk bij elke kas is om goed te letten op de temperatuur en luchtvochtigheid. Lees hoe je het perfecte klimaat in je tuinkas creëert in mijn eerdere blog. En wil je hulp bij de keuze voor de ideale kas bij jouw moestuinambitie? Ik geef je graag persoonlijk advies.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon